Jakub Forgács Rôzne

ZÁBERY z bystrického parku hovoria jasnou rečou: Po desiatkach stromov zostali len holé pne

Pri pohľade na banskobystrický Mestský park okoloidúcim ľuďom je hneď jasné, že na tomto mieste došlo k zmene. Boli sme sa pozrieť na to, ako to tam vyzerá po plánovanom výrube desiatok stromov.

Ilustračný obrázok k článku ZÁBERY z bystrického parku hovoria jasnou rečou: Po desiatkach stromov zostali len holé pne
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Banská Bystrica prostredníctvom spoločnosti Záhradnícke a rekreačné služby prednedávnom revitalizovalo Mestský park odstránením 24 stromov, ktoré boli podľa dendrologickej expertízy v zlom zdravotnom stave. Mesto plánovalo tento výrub uskutočniť už v predchádzajúcom výrubovom období, teda od októbra 2013 do marca 2014. Neobvykle teplá zima však spôsobila skorší nástup jari a s ním spojené hniezdenie vtákov v korunách stromov. Z tohto dôvodu bol výrub presunutý na aktuálne výrubové obdobie.

„Je mi z toho smutno, ale ak boli stromy naozaj choré alebo nebezpečné, možno je lepšie, že ich odstránili,“ povedala študentka Andrea (17), ktorá cez park každé ráno chodieva do školy. Vďaka tomu bude park aj viac presvetlený,„ dodala so slovami, že tiež verí, že mesto časom vysadí nové stromčeky. Jej spolužiačka Zuzka (16) mala podobný názor. "Pohľad je to možno trochu smutný, no park sa mi stále páči a verím, že to bolo potrebné,“ povedala Zuzka.

Mestský park bol založený v roku 1895 a rastie v ňom, približne, 850 stromov. Od roku 1988 neboli vykonané závažnejšie zásahy do zelene. Zamestnanci mesta ako aj správca mestskej zelene vykonávali len bežnú údržbu, ktorá zahŕňala opilovanie suchých konárov a konárov, ktoré boli prekážkou pre verejné osvetlenie. Zamestnanci správcu mestskej zelene podľa radnice celoročne park a dreviny v ňom monitorujú a v prípade, že hrozí riziko pre zdravie a majetok obyvateľov, operatívne zasahujú.

Pozrite si aktuálne zábery z Mestského parku v našej foto a videgalérii!

V Mestskom parku vyrúbali desiatky stromov
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
V Mestskom parku vyrúbali desiatky stromov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM