Správy

Za roky práce dostali ocenenie: Manželom z Bystrice zablahoželala aj prezidentka

Jolana a Štefan Nátherovci sa v regióne Banskej Bystrice vyše 25 rokov venujú komunitnej práci s rómskymi deťmi z náročných podmienok. Teraz sa dočkali krásnej vďaky.

Ilustračný obrázok k článku Za roky práce dostali ocenenie: Manželom z Bystrice zablahoželala aj prezidentka
Zdroj: Biela vrana/Ctibor Bachratý

Ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra za rok 2020 odzrkadľujú rok ťažkých skúšok. Zhodli sa na tom organizátori podujatia. Ceremoniál, odložený pre pandémiu zo 17. novembra 2020, sa uskutočnil v nedeľu online.

Ocenení Bystričania

Ocenenia získali štyri príbehy a putujú do ťažko skúšaných oblastí justície, školstva, zdravia a menšín. „Tohtoroční laureáti nás učia, že dlhodobé poctivé úsilie s úctou k odbornosti a občianska angažovanosť už v zárodkoch by našej spoločnosti pomohli zabrániť, aby krízy narastali do nezvládnuteľných rozmerov,“ povedala členka rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Prvými tohtoročnými laureátmi sa stali manželia Jolana a Štefan Nátherovci, ktorí sa v regióne Banskej Bystrice vyše 25 rokov venujú komunitnej práci s rómskymi deťmi z náročných podmienok. Pripravujú ich na školu a sprevádzajú dospievaním tak, aby boli sebestační a pripravení na život.

Blahoželanie od prezidentky

Oceneným zablahoželala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Vážim si, že Biele vrany zviditeľňujú tých skutočných hrdinov. Aj tých, ktorí sa strácajú v kriku internetu, lebo ich hrdinstvom nie je dať o sebe vedieť, ale pomáhať v situáciách, kde iní zlyhali. Bez publika, len pre prospech spoločnosti, komunity a pre vec samotnú. Teším sa, že ďalší takíto vzácni ľudia sa oddnes môžu hrdiť aj ocenením Biela vrana,“ napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

Slávnostné odovzdávanie bolo venované publicistovi Jurajovi Kušnierikovi pri príležitosti piateho výročia jeho úmrtia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM