Správy

Bystrická škola zabodovala s projektom o včelách: Získala prestížne európske ocenenie

Spoluautori projektu dokázali spojiť výskum s praxou, výsledkom čoho je vzdelávací kurz o nechemickom ošetrovaní včelstiev metódou hypertermie, teda zvyšovania teploty.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická škola zabodovala s projektom o včelách: Získala prestížne európske ocenenie
Zdroj: Tomáš Korček

Stredná odborná škola (SOŠ) Pod Bánošom v Banskej Bystrici zachraňuje včely a v závere tohto roka za to získala aj prestížne európske ocenenie. Spoločne s partnermi zo Slovenského zväzu včelárov a kolegami z Rakúska a Českej republiky vytvorili medzinárodnú iniciatívu BlesaBee – „Požehnané včely“, zameranú na šírenie nových smerov vo včelárení, ktoré súvisia so zdravím a vitalitou včiel.

„Ocenenie je potvrdením našej desaťročnej cesty vzdelávania ľudí v oblasti včelárstva. Založením centra pre včelárstvo sa nám podarilo spojiť špičku slovenského výskumu a univerzít, spoločne s českými a rakúskymi kolegami do oceneného projektu BlesaBee, ktorý môže výrazným spôsobom pomôcť včelám a včelárstvu,“ konštatoval riaditeľ SOŠ Pod Bánošom Pavel Fiľo.

BlesaBee reaguje na čoraz závažnejší problém napádania včelích spoločenstiev klieštikom včelím. Spoluautori projektu dokázali spojiť výskum s praxou, výsledkom čoho je vzdelávací kurz o nechemickom ošetrovaní včelstiev metódou hypertermie, teda zvyšovania teploty.

„Sme radi, že systém na tepelné ošetrovanie včelstiev, ktorý tento projekt načrtol, prešiel dokonca do slovenskej legislatívy a je zaradený do oficiálnej metodiky jeho ošetrovania,“ zdôraznil Fiľo a ocenil spoluprácu s vedením Banskobystrického samosprávneho kraja. Bez jeho investícií do technického vybavenia a infraštruktúry strednej školy by projekt nebol možný.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM