Barbara Dallosová Rôzne Recept na dnes

Z tejto špeciálnej kávy Kremničana Roba (21) padla sánka aj odborníkom: Prezradil nám RECEPT!

Mladý barista bol zbierať tituly na prestížnej súťaži. A nevrátil sa len s jedným. Porotu presvedčil i v zaujímavej kategórii. Drink, ktorý v nej vyčaroval, je pre kávových laikov možno šialenou kombináciou...

Ilustračný obrázok k článku Z tejto špeciálnej kávy Kremničana Roba (21) padla sánka aj odborníkom: Prezradil nám RECEPT!
Zdroj: Dnes24.sk

Róbert Palík pochádza z Kremnice a jeho prácou a zároveň najväčšou vášňou je káva. Prvý úspech si vtedy len dvadsaťročný mladík pripísal na minuloročných Majstrovstvách Slovenska Barista, kde si v silnej konkurencii vyslúžil tretie miesto v hlavnej kategórii – Barista.

Bodoval v dvoch kategóriách

Tento rok sa predviedol na v tej istej súťaži, v hlavnej kategórii to však vytiahol už na druhé miesto a zabodoval i v špeciánej kategórii Coffee in good spirit. ,,Prihlásil som sa, že to idem skúsiť, minulý rok sa v tejto kategórii na Slovensku nesúťažilo. Mojou úlohou bolo pripraviť dve írske kávy a alkoholický nápoj, ktorý bude obsahovať kávu. Podarilo sa a aj v tejto kategórii som obsadil druhé miesto," hovorí skromne mladý barista.

Vydarený experiment

Alkoholický nápoj s kávou mal byť ukážkou zručnosti, ale i fantázie súťažiaceho baristu. A tá Robovmu nápoju rozhodne nechýbala.

,,Bola to voľná téma, barista si mal ten nápoj vymyslieť. Ja som mal kávu z Kolumbie, ktorá mala dosť svieži ovocný chuťový profil, takže som ju rozhodol spojiť s čerstvou pomarančovou šťavou. Následne som pridal dva likéry, orieškový a medovo-whiskový. Dotvoril som to potom ružovým tonikom. Vzniklo niečo zaujímavé, tým, že to bolo také studené a svieže," prezrádza recept na nápoj, ktorý mu priniesol skvelé umiestnenie.

Čo hovorí profi barista na ,,turka"?

Ako hovorí Robo, keď si má vybrať, akou kávou si spríjemní chvíľu, väčšinou volí klasiku v podobe espressa. Espresso či cappuccino patria medzi kávičky, ktoré najčastejšie pripravuje i svojim zákazníkom.

V slovenských podnikoch ale stále nie je výnimkou ani takzvaný turek, teda zalievaná káva v hrubánskom skle. Na otázku, čo si o takejto ,,klasike" myslí profesionálny barista, reagoval Robo rozpačito. ,,Je to vec chuti, každý má piť čo mu chutí, ale ja by som takúto kávu asi nedal. Predsa, je tam ten kávový sediment a neviem, akú to môže mať kvalitu. Ale keď je niekto na to zvyknutý, tak je to v poriadku," hovorí s úsmevom.

Foto: J.Chmelík

Kremničan Robo na prestížnej súťaži: Na majstrovstvách baristov opäť bodoval
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM