Správy

Z Bystrice letecky transportovali bijúce SRDCE: Zachránilo život pacienta v Prahe

Vo FNsP F.D. Roosevelta urobili jedinečný odber. Bijúce srdce letecky transportovali do Prahy. Zachránilo život 27-ročného príjemcu.

Ilustračný obrázok k článku Z Bystrice letecky transportovali bijúce SRDCE: Zachránilo život pacienta v Prahe
Zdroj: Air - Transport Europe

V transplantačnom centre Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici v januári vykonali v spolupráci s kardiochirur­gickým tímom pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny jedinečný odber srdca od zomrelého darcu.

Srdce bijúce mimo tela letecky transportovali do Prahy, kde zachránilo život 27-ročného príjemcu, ktorý sa po transplantácii postupne zotavuje.

Nemocnica o tom informovala v utorok na sociálnej sieti s tým, že tak urobila zámerne na valentínsky sviatok.

Prečítajte si tiež

Išlo o čas

„Orgán bol po odbere napojený na špeciálny transportný prístroj, ktorý ho okysličoval, privádzal kyslík a živiny, aby fungoval. Hlavnou výhodou transportnej metódy ‚bijúceho srdca‘ je výrazné predĺženie studenej ischémie, čiže času, keď môže byť orgán mimo tela. Pri štandardnom postupe (schladenie a zástava srdca) sú to štyri hodiny. Vďaka použitej metóde získali transplantační chirurgovia ďalšie štyri hodiny navyše,“ priblížila nemocnica s tým, že taký odber sa u nich uskutočnil prvýkrát.

Ako zdôraznila, celý proces od identifikácie darcu, aktivácie odberových a transplantačných tímov, po odber, transport orgánu a samotnú transplantáciu je veľmi náročný.

Vyžaduje si skúsenosti, vysokú erudíciu tímov a musí byť do detailov naplánovaný a skoordinovaný. Súčasťou transplantačnému tímu nemocnice je viac ako sto zdravotníkov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM