Jakub Forgács Správy

Vzácna návšteva v hronseckom kostolíku. Skvost privítal samotnú eurokomisárku

Unikátnej pamiatke, zapísanej do zoznamu UNESCO, sa ušlo špeciálnej pozornosti. Pri akej príležitosti ju navštívila eurokomisárka Corine Cretu?

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva v hronseckom kostolíku. Skvost privítal samotnú eurokomisárku
Zdroj: TASR

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini vo štvrtok v Banskej Bystrici v rámci slovenského predsedníctva prezentoval eurokomisárke pre regionálnu politiku Corine Cretu úspešné slovenské projekty financované z eurofondov. Patrí medzi ne i národný projekt Digitálne múzeum, ktorý banskobystrické Múzeum SNP realizovalo v období rokov 2012 až 2015. Podarilo sa to vďaka prostriedkom EÚ v rámci operačného programu Informatizácia spoločnosti. Celková investícia príspevku predstavovala viac ako 27,5 milióna eur.

„Vďaka tomuto centru sa radíme do medzinárodnej siete špičkových digitalizačných pracovísk, na čo som ako Slovák naozaj hrdý,“ konštatoval vicepremiér.

Cieľom projektu bola vysokokvalitná digitalizácia najvýznamnejších múzejných zbierok slovenského kultúrneho dedičstva. Zdigitalizovalo sa vyše 174 000 zbierkových predmetov, ako aj predmetov nehmotného kultúrneho dedičstva, napríklad pracovné postupy, tance, výšivky, strihy krojov či animácie stehov. Zdigitalizované predmety sú on-line prístupné širokej verejnosti. Vďaka projektu sa podarilo vytvoriť 36 nových špecializovaných pracovných miest.

Keďže bol vo štvrtok cirkevný sviatok Sedembolestnej Panny Márie, v podvečerných hodinách vládny hostiteľ a eurokomisárka navštívili kostolík v Hronseku, ktorý je zapísaný do zoznamu UNESCO.

„Pani eurokomisárke som chcel v tento sviatočný deň symbolicky ukázať aj jeden z našich sakrálnych skvostov slovenskej ľudovej tvorby. A keďže sme súčasťou Európy, tak toto miesto v sebe nesie ďalšiu symboliku, pretože v sebe spája niekoľko európskych stavebných prvkov z Nemecka, Škandinávie, iónskej, a samozrejme tej našej, slovanskej architektúry,“ priblížil šéf investícií.

Pozrite si aj jedinečné letecké zábery Kráľovej studne v našej foto a videogalérii!

Čítajte tiež:

Pellegrini o bystrickej nemocnici: Excelentný príklad modernizácie zdravotníckeho systému

NOVINKY v prideľovaní dotácií. V Bystrici podáte žiadosť už aj elektronicky

Najlepšie čo prináša nadchádzajúci víkend. TOP 10 akcií v Bystrici a okolí

Foto: ilustračné

FOTO: Kráľova Studňa v unikátnom 4K videu
15
Galéria
VIDEO: Kráľova Studňa v unikátnom 4K videu
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM