Jakub Forgács Správy

Vynovená nocľaháreň i Dračí dych. Bystrickí bezdomovci nezostanú bez darčekov

Ľudia bez domova v Bystrici na Vianoce nebudú sami. Dočkajú sa balíčkov od štedrých Bystričanov či možnosti prespať vo vynovenej nocľahárni.

Ilustračný obrázok k článku Vynovená nocľaháreň i Dračí dych. Bystrickí bezdomovci nezostanú bez darčekov
23
Galéria
Zdroj: TASR

Už 21 rokov organizuje mesto Banská Bystrica v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža vianočnú kapustnicu pre ľudí bez domova. Inak tomu nebude ani teraz, na Štedrý deň. Jedným z darov pre ľudí v núdzi sú aj vynovené priestory nocľahárne, ktoré môžu využívať počas tejto zimy. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

„Okrem teplého jedla dostanú títo ľudia na Vianoce balíčky so spodnou bielizňou, ktoré im venujú miestni podnikatelia a štedrí Banskobystričania,“ doplnil Karol Langstein, vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Každoročne práve on varí vianočnú kapustnicu, ktorú všetci volajú Dračí dych. Sú v nej pikantné ingrediencie, veľa mäsa, údené, klobása i hríby. Každoročne jej Langstein navarí okolo 50 litrov a ako uviedol, „u nás je tradíciou, že kapustnicu podávame na Štedrý deň, teda nie deň či dva predtým a ani po“. Vždy jej navarí viac a zamrazí, ľudia v núdzi si na nej môžu pochutiť i v ďalšie sviatočné dni.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery vianočnej výzdoby v uliciach nočnej Bystrice!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krása Vianoc v uliciach nočnej Bystrice
23
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM