Katarína Oravská Kultúra

Výnimočné miesto horehronskej kultúry: Klub Bombura získal ako jediný Cenu mesta

Kultúrny priestor s koncertmi hviezd, “na ktoré nemajú“ ani zavedenejšie kluby v hlavnom meste - to je stručná charakteristika malého vidieckeho klubu Bombura v Brezne. Majiteľ Marián Pavúk prevádzkuje toto výnimočné miesto horehronskej kultúry presne 20 rokov. Nedávno sa mu dostalo pocty.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočné miesto horehronskej kultúry: Klub Bombura získal ako jediný Cenu mesta
Foto: Katarína Oravská

Majiteľ klubu Bombura Marián Pavúk, ako prvý rockový osvetár na Slovensku, získal Cenu mesta Brezna. „Veľmi ma potešilo, že si našu činnosť všimla skupinka mestských poslancov a navrhli ma na toto ocenenie. Dokázali totiž presadiť prácu človeka, ktorý reprezentuje aj inú, ako masovú kultúru. Je to ale najmä zásluha tých, ktorí sa zúčastňujú na našich kultúrnych podujatiach a šíria dobré meno klubu aj za hranicami mesta a okresu,“ hovorí.

Slovenské, ale aj zahraničné hviezdy

Klub je vlastne reprezentantom celého regiónu a pre jeho dlhoročné renomé ho dnes vyhľadávajú aj najväčšie české a slovenské hviezdy, no nezriedka sa tam prezentujú aj telesá, ktoré sú známe v rámci celej Európy. V Bombure hrali nielen naše známe mená ako Bez ladu a skladu, Chiki-liki tua, Vladimír Mišík, Andrej Šeban, Psí vojáci, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Fermáta, Karpatské chrbáty, ale aj Jacek Pelc a Elektric trio (Poľsko), Steamboat Switzerland (Švajčiarsko), Maya Quartet (Francúzsko) či Peter Cardarelli (USA).

Klub sa stal legendou

Bombura je už v tomto smere legendou a kultom. Len tak pre zaujímavosť, tento rok má v pláne nielen vystúpenie slovenskej stálice Kataríny Knechtovej, ale aj džezovej speváčky z Južnej Afriky, punkovej skupiny z Arménska či trashovej kapely z Južnej Kórey.

Zábava pred kvalitou

Aktívneho majiteľa klubu však v súčasnosti najviac trápi príklon mladých ľudí ku konzumnej zábave. „Tí, ktorých sme kedysi pritiahli k nám na mená, zaručujúce kvalitu, utekajú v určitom veku do klubov, kde je prvotným záujmom už len zábava za každú cenu. Nakoniec, využíva to aj komerčná konkurencia. Pohostinstvá s tanečnou produkciou a diskotékové kluby tu začali vyrastať ako huby po daždi. Bohužiaľ, je to aj touto dobou,“ konštatuje.

Verí, že alternatíva neupadne do zabudnutia

Pavúk však verí, že alternatívna hudba a nekonzumná kultúra vôbec, si vždy nájde svojho poslucháča. Veď práve z jej radov vyrástla na Slovensku podstatná časť známych a vážených umelcov.

Filmové delikatesy

Počas tohto leta pripravil Bombura klub pre svojich návštevníkov niekoľko filmových večerov. V rámci projektu Filmové delikatesy sa zajtra bude premietať film s Jankom Uhlárom Expedícia Island Park Nepál.

Filmové delikatesy
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM