Jakub Forgács Správy

Vyčíňanie chrípky v Banskobystrickom kraji. Zatvorila už 22 škôl a škôlok!

Počet chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia naďalej rastie. Ako sú na tom jednotlivé okresy nášho kraja?

Ilustračný obrázok k článku Vyčíňanie chrípky v Banskobystrickom kraji. Zatvorila už 22 škôl a škôlok!
4
Galéria
Zdroj: TASR

„V 4. kalendárnom týždni tohto roka bolo hlásených 9653 akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť takmer 2700 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho bolo 1180 chrípke podobných ochorení (CHPO), čo predstavuje chorobnosť viac ako 329 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica. Oproti 3. kalendárnemu týždňu sa výskyt ARO zvýšil takmer o 25 percent, chorých na chrípku je o 19 percent viac, ako uplynulý týždeň.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, podľa slov Tolnayovej túto štatistiku urobili na základe hlásení 56 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu. Zatiaľ však nezaznamenali v tomto kraji ani jeden prípad ochorenia na SARI, či chrípku, ktorú by zapríčinil vírus A(H1N1).

Chrípka však zatvárala vo veľkom školy a predškolské zariadenia. „Celkom je v BBAS kvôli vysokej chorobnosti zatvorených 12 základných škôl, 2 základné školy s materskými školami a 8 samostatných základných škôl v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Detva, Krupina, Lučenec, Revúca, Rimavská Sobora, Žarnovica a Žiar nad Hronom,“ pokračovala hovorkyňa.

„Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji v absolútnych číslach tentoraz hlásia okresy Rimavská Sobota (1571), Lučenec (1298), Revúca (1120), Veľký Krtíš (975), Brezno (920), Zvolen (868) a Banská Bystrica s 766 chorými. Najviac, chorých na chrípku je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Zvolen, Brezno, ale aj veľký Krtíš či Banská Bystrica,“ povedala Tolnayová so slovami, že v porovnaní s uplynulým týždňom je o málo nižší počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 3,3 percenta z celkového počtu chorých.

„Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (193 prípadov), v 44 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 79 prípadoch zápalom pľúc,“ dodala hovorkyňa. Ochorenia na ARO však v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, zvýšený počet chorých je medzi deťmi základných škôl. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM