Vybrali ste z regionálnej kuchyne v okolí Lučenca: TOTO je vaše naj jedlo!
Hľadali sme najobľúbenejšiu tradičnú pochúťku z nášho regiónu. Poslali ste nám množstvo tipov, z ktorých sme do hlasovania vybrali tri jedlá. Ktoré vám chutí najviac?
Prednedávnom sme na našom portáli zverejnili výzvu, aby ste nám pomohli nájsť obľúbené jedlá z nášho okresu. Poslali ste nám množstvo tipov, z ktorých sme do hlasovania vybrali tri jedlá: Točňa (56,4 %), Sódovníky (34,5 %) a Halušková polievka (9,1 %).
Nechýbali ani tipy ako fučka a haruľa. Najviac vás však oslovila točňa, čo je vlastne obdoba zemiakovej placky. „Točňa je okresu Poltár, konkrétne Utekáča. Klasická je dobre cesnaková hrubšia zemiaková placka, pečená na bravčovej masti,“ priblížila nám etnologička Katarína Nádaská. Toto jedlo bolo typické pre miestnych sklárov, keďže je nielen jednoduché na suroviny, ale aj sýte.
Vedeli ste, že v roku 2011 obec odštartovala Majstrovstvá sveta v pečení toční? Miestne gazdinky do nej dávajú postrúhané zemiaky.
Na kilogram zemiakov sa pridávajú dve vajíčka, rasca, soľ a majoránka. No a nesmie chýbať spomínaný cesnak.
Ilustračné foto, TASR, pixabay.com