Správy

Všetky bezpečnostné zložky boli v akcii: Pár dní pre EYOF absolvovali veľký test, FOTO

Počas cvičenia simulovali horenie chladiarenského kontajneru pri stane s možnosťou úniku chladiacej kvapaliny.

Ilustračný obrázok k článku Všetky bezpečnostné zložky boli v akcii: Pár dní pre EYOF absolvovali veľký test, FOTO
25
Galéria
Foto: Andrej Dobrík / Zdroj: EYOF 2022

Na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) Banská Bystrica 2022 organizátori očakávajú vyše 6-tisíc akreditovaných osôb. Z toho bude približne 3600 športovcov a členov realizačných tímov. Informovali o tom v pondelok na tlačovom brífingu v Banskej Bystrici.

Vrcholiace prípravy

Organizátori pripomenuli, že v súčasnosti sa zaoberajú najmä prípravou športovísk a všetkých zariadení vrátane veľkokapacitného stravovacieho stanu. Dôležitým bodom bol podľa nich aj vznik akreditačného strediska v priestoroch Univerzity Mateja Bela. Do neho budú viesť prvé kroky všetkých účastníkov podujatia.

„Chod športov bude po technickej stránke zabezpečovať takmer 2-tisíc organizátorov zo Slovenska a takmer 300 medzinárodných technických funkcionárov a delegátov či rozhodcov. V desiatich športoch uvidíme 120 finálových súbojov o medaily,“ podotkol športový riaditeľ EYOF Marek Majerčák.

Bezpečnostné zložky v akcii

Šesť dní pred začiatkom podujatia si svoju pripravenosť otestovali aj bezpečnostné zložky. Na simulovanie nebezpečnej situácie vybrali stan, ktorý sa rozprestiera na ploche približne 4-tisíc štvorcových metrov a účastníci EYOF sa v ňom budú stravovať. „V ňom vnímame zvýšené riziko možnej krízovej situácie. Test považujeme za najdôležitejší z hľadiska hasičov, ktorí sú všade ako prví a evakuujú ľudí,“ vysvetlil riaditeľ bezpečnostnej komisie organizačného výboru Roman Štamberský. Doplnil, že počas cvičenia simulovali horenie chladiarenského kontajneru pri stane s možnosťou úniku chladiacej kvapaliny. Zásahu sa zúčastnili členovia hasičského a záchranného zboru, policajného zboru, vojenskej polície a mestskej polície mesta Banská Bystrica.

Koordináciu zdravotníckych zložiek má na starosti zdravotná komisia. „Budeme mať priamy dohľad na športovcov a aj účastníkov na športoviskách počas celého podujatia. Ľudí budeme informovať o počasí, upozorňovať na dodržiavanie pitného režimu a ochranu pred priamym slnečným žiarením,“ zdôraznil riaditeľ zdravotného zabezpečenia Peter Lakomý. Podľa neho bude denne na všetkých športoviskách k dispozícii okolo 50 zdravotníkov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Test bezpečnostných zložiek na EYOF
25
Galéria
Foto: Andrej Dobrík / Zdroj: EYOF 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM