Lucia Lauková Komunálne voľby

Voľby v Bystrici idú hladko: Niektorí pacienti v nemocnici čakali na prenosnú urnu márne

Niektorým pacientom v nemocnici museli oznámiť, že nemôžu prísť za nimi s prenosnými volebnými schránkami. Vnímajú to ako porušenie ich volebného práva.

Ilustračný obrázok k článku Voľby v Bystrici idú hladko: Niektorí pacienti v nemocnici čakali na prenosnú urnu márne
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Sedem hodín po otvorení 77 volebných miestností na území mesta Banská Bystrica majú voľby do orgánov samospráv pokojný priebeh až na nepríjemnosť, keď niektorým občanom museli predsedovia okrskových volebných komisií oznámiť, že nemôžu prísť za nimi s prenosnými volebnými schránkami.

Dožadovali prenosné urny

Ako informoval predseda mestskej volebnej komisie Juraj Olejček, niektorí ľudia hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici sa dožadovali prenosných urien, vyhovieť im však nemohli. Zákon totiž hovorí jasne. Členovia okrskových volebných komisií nemôžu ísť s prenosnou volebnou schránkou za „svojimi“ voličmi do iného okrsku. Niektorí to však vnímajú ako porušenie ich volebného práva.

„Je dosť nepríjemné, keď občanovi musíte povedať, že nemôže voliť. Toto bolo jediné najzávažnejšie, čo sme doteraz museli riešiť. S iným závažným problémom sme sa zatiaľ nestretli,“ konštatoval Olejček.

Rozhodnúť o tom, kto zo štyroch kandidátov bude primátorom mesta na najbližšie štyri roky a kto zo 117 kandidátov na poslancov bude sedieť v 31-člennom mestskom parlamente, môže 65 600 voličov. Mesto pod Urpínom je po novom rozdelené do siedmich volebných obvodov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM