Jakub Forgács Správy

Vojnový veterán z Bystrice prezradil recept na svoju úžasnú vitalitu: Nepiť a milovať sa!

Vojnový veterán a priamy účastník SNP Jozef Sokol sa dožil 90 rokov a pri tejto príležitosti mu na pôde magistrátu zablahoželal banskobystrický primátor Ján Nosko. Pamätná kniha jubilantov mesta sa tak rozšírila o meno vitálneho dôchodcu, ktorý napriek svojmu veku stále žije naplno.

Ilustračný obrázok k článku Vojnový veterán z Bystrice prezradil recept na svoju úžasnú vitalitu: Nepiť a milovať sa!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Jozef Sokol sa narodil 23. marca 1925 v Medzibrode, býva v Banskej Bystrici. Je držiteľom viacerých pamätných medailí k výročiam SNP a ukončeniu druhej svetovej vojny, medailí prezidentov bývalého Československa i Slovenskej republiky, ako aj ministrov obrany.

Sokol vstúpil do oddielu 1. partizánskej brigády J. V. Stalina 15. augusta 1944. Po spojení s Červenou armádou ho preložili s hlavným štábom Stalinovej brigády na štáb partizánskeho hnutia pri vojenskej rade 4. ukrajinského frontu do Osieku v Poľsku. Tam pôsobil do 14. apríla 1945, kedy ho dopravili na Slovensko.

Aktívny dôchodca (90) sa dodnes zúčastňuje na akciách, ktoré organizuje Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB). Na otázku primátora, ako to robí, že je taký obdivuhodne vitálny, Sokol odpovedal, že je to životosprávou. „Nefajčiť, nepiť, pocvičiť a aj milovať sa treba,“ pripomenul vojnový veterán.

Manželka mu zomrela pred desiatimi rokmi, žije sám. No ako priznal, oporu a spriaznenú dušu má vo svojej priateľke, ktorú chodí navštevovať. K receptu na dlhovekosť pridal aj pravidelné prechádzky. Ako poznamenal, po vojne sa zamestnal u lesov, chodieval na poľovačky a pravidelný pobyt na čerstvom a zdravom vzduchu vraj tiež robí svoje.

Sokola mrzí, že dnešná generácia vie o SNP tak málo a neváži si tento sviatok. Spolu so SZPB verí, že počas spomienkových osláv 70. výročia oslobodenia mesta Banská Bystrica, ktoré budú 26. marca o 11:00, sa Námestie SNP konečne zaplní deťmi zo škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM