Jakub Forgács Iné športy Správy

Vojna na Ukrajine poznačí aj bystrický EYOF: Bude bez športovcov z Ruska a Bieloruska

Športovci a funkcionári Ruskej federácie a Bieloruska nemôžu zúčastniť EYOF Banská Bystrica 2022 a ani zasadnutia vedúcich výprav, ktoré sa bude konať v apríli 2022.

Ilustračný obrázok k článku Vojna na Ukrajine poznačí aj bystrický EYOF: Bude bez športovcov z Ruska a Bieloruska
Zdroj: TASR

Športovci z Ruska a Bieloruska sa nezúčastnia na Európskom olympijskom festivale mládeže 2022 v Banskej Bystrici. Reprezentanti z uvedených dvoch krajín nebudú môcť štartovať od 24. do 30. júla na multišportovom podujatí pod Urpínom na základe viacerých verdiktov významných inštitúcií. Informovala o tom Elena Smrigová manažérka EYOF pre PR a médiá.

V Bystrici sa neukážu

„Na základe záverov zo zasadnutia ministrov športu členských krajín EÚ, ktoré sa uskutočnilo ešte 8. marca 2022, a na základe stanoviska Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (MŠVVaŠ SR) a Ministerstva zahraničných vecí SR a schválenia exekutívou Európskych olympijských výborov (EOV), ktoré sa uskutočnilo 20. marca, sa športovci a funkcionári Ruskej federácie a Bieloruska nemôžu zúčastniť EYOF Banská Bystrica 2022 a ani zasadnutia vedúcich výprav, ktoré sa bude konať v apríli 2022,“ uviedol k vylúčeniu výprav Ruska a Bieloruska z podujatia EYOF Banská Bystrica 2022 jeho riaditeľ Peter Hamaj.

V súlade s odporúčaním Medzinárodného olympijského výboru (MOV) z 28. februára 2022 a tiež v súlade s rozhodnutím, ktoré prijala exekutíva Európskych olympijských výborov (EOV) 2. marca 2022 v súvislosti so zimným EYOF Vuokatti 2022, predĺžila exekutíva EOV neúčasť ruských a bieloruských športovcov a funkcionárov aj na letný EYOF Banská Bystrica 2022.

List primátora

Rozhodnutie bolo prijaté po konzultácii s organizačným výborom podujatia na Slovensku, ktorý sa prostredníctvom banskobystrického primátora a zároveň svojho prezidenta Jána Noska ešte predtým obrátil na prezidenta EOV Spyrosa Capralosa: „Rozumieme, že rozhodnutie o účasti Ruska a Bieloruska na akciách EOV je zložité, a preto si vyžaduje dôkladný dialóg so všetkými zúčastnenými stranami. Názor organizačného výboru a hostiteľskej krajiny je jednou zo záležitostí, ktoré treba vziať do úvahy. Organizačný výbor EYOF Banská Bystrica 2022 pevne verí v neutralitu športu, žiaľ, súčasná situácia prerástla rámec športu a je považovaná za celospoločenskú tému, ktorá začína súvisieť aj s celkovou bezpečnosťou nášho podujatia. Navyše hlavný zdroj jeho financovania pochádza od slovenskej vlády, a preto treba vziať do úvahy aj odporučenie o vylúčení Ruska a Bieloruska z EYOF 2022 vydané štátnym tajomníkom MŠVVaŠ SR pre šport Ivanom Husárom,“ uvádza sa v Noskovom liste adresovanom šéfovi EOV.

V snahe chrániť integritu činností EOV v súčasnom výnimočnom kontexte sa podľa slov Smirgovej tiež rozhodlo, že Rusi a Bielorusi zastávajúci funkcie vo výkonnom výbore či komisiách EOV nebudú dočasne dostávať pozvánky na zasadnutia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM