Marcel Páleš Samospráva

Vladimír Maňka vyrazil do terénu: Veľká kontrola vozoviek županom!

Už zrekonštruované úseky ciest II. a III. triedy v katastroch niektorých obcí v okrese Banská Bystrica si dnes v rámci kontrolného dňa prezrel predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka.

Ilustračný obrázok k článku Vladimír Maňka vyrazil do terénu: Veľká kontrola vozoviek županom!
Zdroj: TASR

Obnovu niekoľkokilome­trových úsekov ciest v správe BBSK financovala krajská samospráva z desaťmiliónového úveru, ktorý si na tento účel zobrala ešte v minulom roku.

Ako dať cesty do poriadku?

„Máme iba tri možnosti, ako dať naše cesty do poriadku. Jedna sú eurofondy, druhá je to, že zmeníme zákon, aby sme získali viac zdrojov z prerozdelenia daní z motorových vozidiel, s čím od 1. januára 2014 aj počítame, a tretia možnosť je úverovanie takýchto ciest,“ povedal Maňka. Na dnes kontrolované úseky ciest využil kraj práve tretiu možnosť.

Jedná sa o cesty v katastroch obcí Horná a Dolná Mičiná, Čerín, Kordíky, Tajov a Králiky. Niektoré neboli opravované aj niekoľko desiatok rokov. Ich rekonštrukciu si už dnes tamojší starostovia pochvaľovali.

Prisľúbené aj opravy výtlkov za Dolnou Mičinou

Starostke Dolnej Mičinej Anne Budajovej Maňka navyše prisľúbil aj skorú obnovu výtlkov medzi obcou a najbližšou dedinou zvolenského okresu Lukavicou.

Predseda BBSK sa pri obnove ciest chce naďalej spoliehať najmä na pomoc z európskych zdrojov. „My sme takto nedávno získali ďalších 18 miliónov eur na ďalšie tri úseky ciest v kraji,“ pripomenul. Ako dodal, kraj by ale potreboval na obnovu ciest v svojej správe až 260 miliónov eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM