Jakub Forgács Správy

Viete, ako sa správať na pešej zóne v Bystrici? Takto ÁNO a takto NIE

Niektorí účastníci cestnej premávky zabúdajú na pravidlá, ktoré platia v pešej zóne. Pešia zóna je určená predovšetkým chodcom.

Ilustračný obrázok k článku Viete, ako sa správať na pešej zóne v Bystrici? Takto ÁNO a takto NIE
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď ide o pešiu zónu doprava je čiastočne obmedzená. „VZN mesta Banská Bystrica povoľuje vjazd len vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka. Ide o vozidlá, zabezpečujúce zásobovanie prevádzok so sídlom v pešej zóne v čase od 4:00 do 9:00, vozidlám s oprávnením mesta, s povolením podľa osobitných predpisov. V pešej zóne môžu jazdiť rýchlosťou maximálne 20 km/hod. Od roku 2013 majú vjazd do pešej zóny povolený aj cyklisti,“ uvádza mestská polícia na webe mesta.

Ako sa ďalej píše na stránke, cyklisti sú povinní jazdiť nízkou rýchlosťou, ktorá neobmedzuje a neohrozuje chodcov. V prípade nepredvídateľnej udalosti, aby vedeli zastaviť. Vodiči aj cyklisti sú povinní dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmú ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo a cyklisti zastaviť. *

„Chodci smú na pešej zóne používať cestu v celej jej šírke, pričom sú povinní umožniť jazdu vozidlám, ktoré majú oprávnenie na jazdu po nej. Hry detí v pešej zóne sú zakázané,“ uvádza sa na webe.

Mestská polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky na náležitú obozretnosť a ohľaduplnosť, aby nedochádzalo k možným kolíziám a aby sa zvýšila bezpečnosť chodcov v pešej zóne.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Fontána na bystrickom Námestí SNP opäť robí radosť
9
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM