Jakub Forgács Kultúra

VIDEO: Mladé Bystričanky so zlatom v hrdle. Pod Urpínom máme výnimočný spevácky zbor

Sú mladé, krásne a majú sladkosť v hrdle. Dievčenský spevácky zbor Dolce Canto oslavuje už 10 rokov. Čo chystá pri príležitosti jubilea?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Mladé Bystričanky so zlatom v hrdle. Pod Urpínom máme výnimočný spevácky zbor
8
Galéria
Zdroj: Dolce Canto

Dievčenský spevácky zbor Dolce Canto jubiluje. Charakterom i repertoárovo výnimočné a na Slovensku jedinečné umelecké teleso vzniklo na Základnej umeleckej škole Jána Cikkera pred desiatimi rokmi.

Zdroj: YouTube.com

Od roku 2006 boli a sú vystúpenia tohto zboru ozdobou nespočetného množstva koncertov reprezentujúcich školu i mesto Banská Bystrica. „Teleso má v repertoári stovku skladieb všetkých štýlových období od renesancie až po súčasnosť a úplne osobitú časť jeho repertoáru tvoria balady, spirituály, gospely a úpravy populárnych piesní s originálnym inštrumentálnym sprievodom komorného orchestra a živej kapely. Prezentovalo sa na rôznych koncertných podujatiach, benefičných koncertoch, pravidelne vystupuje na vianočných koncertoch a zúčastňuje sa festivalov a súťaží zborového spevu nie len Slovensku. Tlieskali mu už aj české, talianske i chorvátske publiká,“ uviedol Ľuboš Kovačech.

„Dolce Canto má na svojom konte zlaté pásmo s pochvalou poroty zo štyroch ročníkov súťaže Mládež spieva. V júni 2016 sa zúčastnilo medzinárodnej súťaže speváckych zborov Mundi Cantant, na 44. ročníku festivalu speváckych zborov „Svátky písní“ v Olomouci. Na podujatí, ktoré si rokmi vybudovalo významné miesto medzi prestížnymi európskymi festivalmi, súperili o najvyššie hodnotenie poroty v medzinárodnej súťaži Mundi Cantant štyri desiatky špičkových zborových telies z Nemecka, Estónska, Slovinska, Českej republiky a Slovenska. Porota zložená z dirigentov z Thajska, Veľkej Británie, Poľska, Slovenska a Česka ohodnotila výkon nášho zboru Dolce Canto zlatou medailou,“ pokračoval Kovačech.

Za vynikajúce interpretačné výkony v oblasti zborového spevu a reprezentáciu mesta si teleso prevzalo z rúk Jána Noska v roku 2015 Cenu primátora mesta Banská Bystrica udeľovala najvyššie ocenenia mesta: Ušli sa baranom, riaditeľovi múzea aj dievčenskému zboru.

Hlasovými pedagogičkami telesa sú Lucia Kaššová a Anna Ciganocová, na klavíri hrá Peter Sochuľák, dirigentom a umeleckým vedúcim celého telesa je Martin Kašša. Jubilejný koncert speváckeho zboru Dolce Canto, ktorý bude verejnou nahrávkou relácie Musica vocalis Rádia Devín, sa uskutoční 11. júna 2017 v Robotníckom dome o 18:00. Vstup na koncert je voľný.

Pozrite si šikovné dievčatá zo zboru Dolce Canto v priloženej fotogalérii!

Zdroj: YouTube.com
V OBRAZOCH: Dievčenský spevácky zbor Dolce Canto
8
Galéria
Zdroj: Dolce Canto
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM