Jakub Forgács Kultúra

Pod Urpínom máme hudobný klenot: Dievčenský spevácky zbor Dolce Canto žne úspechy aj v zahraničí

Sú mladé, krásne a keď spoločne začnú spievať, ľuďom na tele často naskakujú zimomriavky. Talentované dievčatá z banskobystrického zboru Dolce Canto majú na svojom konte už množstvo vystúpení doma aj v zahraničí, a aj preto sme o nich pre vás zisťovali viac.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom máme hudobný klenot: Dievčenský spevácky zbor Dolce Canto žne úspechy aj v zahraničí
Zdroj: Dnes24.sk

„Dievčenský spevácky zbor Dolce Canto bol založený v roku 2006 z iniciatívy súčasnej riaditeľky Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Cikkera Evy Beňačkovej a dirigenta zboru Martina Kaššu,“ prezradila na úvod Lucia Kaššová, hlasová pedagogička zboru.

Začiatky boli ťažké

Ako takmer pri všetkom, čo začína, boli začiatky ťažké aj pri vzniku Dolce Canta. Založenie zboru vyplynulo z potreby ďalšieho vzdelávania žiačok ZUŠ Jána Cikkera. „Na pôde školy fungovali tri detské spevácke zbory a tým, že ZUŠ Jána Cikkera poskytuje priestor pre vzdelávanie aj starších žiačok od 15 rokov, vznikla i akási nutnosť, ďalej vzdelávať túto vekovú kategóriu nielen v sólovom, ale i v zborovom speve. Mali tak pokračovať v tom, čo sa naučili v detských speváckych zboroch,“ pokračovala v rozprávaní.

„S manželom, vtedy ešte s partnerom, dirigentom zboru Martinom Kaššom, sme začali spoločne pôsobiť na pôde ZUŠ. Keďže sme mali isté skúsenosti so sbormi Ars-Vocalis a potom Xaverius, ako hlasová pedagogička a manžel ako dirigent, sme po oslovení riaditeľkou Beňačkovou, či by sme sa toho neujali, súhlasili,“ spomína Kaššová. Doplnila, že začínali s 15 žiačkami a postupom dvoch rokov sa zbor rozrástol na krásnych 45 členov. „Vek členiek nášho zboru je od 14 rokov a horná hranica nie je stanovená, podmienkou však je, že musia byť žiačkami našej školy,“ ozrejmila.

Od renesancie až po populárnu hudbu

Repertoár zboru je podľa Kaššovej veľmi pestrý, pretože zahŕňa diela všetkých štýlových období od renesancie až po súčasnosť. „Dolce Canto často spolupracuje s Komorným sláčikovým orchestrom ZUŠ, s ktorým interpretuje najmä hudbu barokového slohu. Osobitú časť repertoáru tvoria spirituály, gospely, balady a úpravy populárnych piesní so sprievodom živej kapely,“ uviedla Kaššová.

Ako pokračovala, zboru sa darí aj preto, že poslucháčom ponúka práve takýto pôsobivý repertoár plný moderných a populárnych piesní, ktoré zaujmú širšiu verejnosť. „Žiačkám nášho zboru je tento repertoár blízky, a preto ho radi spievajú. No a v neposlednom rade, v zbore vládne priateľská atmosféra, ktorú je cítiť na každom vystúpení,“ vysvetlila.

Mladosť, priateľská atmosféra a výborný kolektív

S podporou školy a výborným vedením, čo sa týka hlavne dirigenta, ale aj hlasových pedagógov Miroslavi Mičicovej, Lucii Kaššovej a kapely, či komorného sláčikového orchestra, sa Dolce Cantu podľa Kaššovej darí vytvárať niečo, čo nielen vzdeláva a vychováva ďalšie generácie pre umenie. „Predovšetkým poskytuje ľudom priestor pre relax, kamarátsvo a oddych. Myslím, že v dobe plnej stresu a hektiky, je veľmi dôležité, mať nejaké spoločenstvo, kde sa človek cíti príjemne,“ pokračovala a ako doplnila, za hlavnú devízu tohto zboru považuje mladosť, esprit, priateľskú atmosféru a výborný kolektív.

Spevácky zbor už vystupoval na nespočetnom rade koncertov, koncertných podujatiach a benefičných koncertoch. „Pravidelne vystupuje na vianočných koncertoch a zúčastňuje sa festivalov a súťaží na Slovensku ako Festival zborového spevu Viliama Figuša alebo viacero ročníkov súťaže mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva, z ktorých si priniesol aj niekoľko ocenení,“ vymenovala Kaššová. Okrem ďalších aktivít Dolce Canto zrealizovalo aj nahrávky pre Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas.

Úspechy zožali aj v zahraničí

Ako ďalej uviedla, v máji 2009 sa spevácky zbor predstavil po prvýkrát v zahraničí. „Účinkoval na medzinárodnom hudobnom festivale Mladí umělci Pražskému hradu 2009, kde ho odborná verejnosť ohodnotila veľmi kladne. V októbri 2009 vystúpil na festivale Mostra Mercato del Tarufo v Colliane – Taliansku,“ spomenula Kaššová.

V decembri 2011 sa podľa jej slov Dolce Canto stalo súčasťou medzinárodného speváckeho zboru a zúčastnilo sa na projekte uvedenia Českej vianočnej omše od Jána Jakuba Rybu v Prahe. „Na začiatku júna 2012 uskutočnil zbor koncertný zájazd do chorvátskeho mesta Labin, v rámci projektu Comenius – školské partnerstvá, kde zožal obrovský úspech,“ doplnila.

„Do zboru prijímame nových členov v januári a v septembri príslušného školského roku. Stačí ak si kliknú na stánku našej ZUŠ a tam sa dozvedia informácie, ktoré ich zaujímajú,“ pokračovala Kaššová, ktorá na záver dodala, že najbližšie si Dolce Canto môžete vychutnať v apríli na súťaži mládežníckych speváckych zborov v Banskej Bystrici a na vystúpeniach pre mesto v rámci sviatov ako Deň Matiek a podobne.

Foto: archív Dolce Canto

Pod Urpínom máme spevácky klenot: Dievčenský zbor Dolce Canto žne úspechy aj v z
3
Galéria
Pod Urpínom máme spevácky klenot: Dievčenský zbor Dolce Canto žne úspechy aj v z
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM