Správy

VIDEO a FOTO: Skvelá správa: Deň kroja priniesol zápis do Knihy slovenských rekordov

Na Dni kroja zaznamenali až 2679 ľudí v tradičnom ľudovom odeve. Postarali sa tak o nový slovenský rekord.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO a FOTO: Skvelá správa: Deň kroja priniesol zápis do Knihy slovenských rekordov
14
Galéria
Zdroj: TASR

Celkom 2679 ľudí v krojoch sa predstavilo na sobotňajšom Dni kroja, ktorý bol súčasťou 361. ročníka Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici. Rekord bude zaznamenaný aj v Knihe slovenských rekordov.

Zdroj: Dnes24.sk

„I keď je pred nami jeseň, metropola stredného Slovenska v tento slnečný deň rozkvitla ako jarná lúka. Na námestie SNP od doobedňajších hodín prichádzali jednotlivci, rodiny, skupinky a folklórne súbory, aby tu predstavili odevy svojich starých materí a otcov,“ uviedol zástupca knihy rekordov Igor Svitok.

Ako ďalej uviedol, v histórii Knihy slovenských rekordov bolo najviac ľudí v krojoch na jednom mieste zaznamenaných v roku 2016 na Devíne, celkom 172 a neskôr aj v Nitre, kde to už bolo 646 účastníkov.

Počítanie účastníkov malo v Banskej Bystrici svoje špecifiká. Trvalo od 11:00 do 17:30. Asistenti pokusu boli na určených miestach v piatich uliciach, ktoré vyúsťovali na námestie. „Ich úlohou bolo opečiatkovať na ruku každého návštevníka v kroji alebo jeho časti a započítať – zakliknúť ho na ručnom počítadle,“ priblížil Svitok.

Krátko po 19:00 bol na pódiu na Námestí SNP odovzdaný certifikát do rúk organizátorky a autorky myšlienky Dňa kroja Márii Rehákovej.

Pozrite si priložené video a zábery z prvého Dňa kroja!

V OBRAZOCH: Toľko ľudí v krojoch len tak neuvidíte, zišli sa v Bystrici
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM