Jakub Forgács Iné športy

VIDEO a FOTO: Bystricu ovládli bojovníci s gravitáciou. Predvádzali divoké kúsky

Myslíte si, že mladí v tejto dobe už iba vysedávajú za počítačmi a tabletmi? Práve v našom meste sa stretli talentovaní nadšenci umenia pohybu. A veru, bolo sa na čo pozerať!

Ilustračný obrázok k článku VIDEO a FOTO: Bystricu ovládli bojovníci s gravitáciou. Predvádzali divoké kúsky
Foto: Tomáš Žiško

Banskú Bystricu obsadili na štyri dni parkouristi. Od 14. do 17. júla sa totiž na Zimnom štadióne v Hale B konal už šiesty ročník medzinárodného stretnutia nadšencov umenia pohybu, Parkour Meeting Banská Bystrica 2016. Prilákal nielen okolo 130 účastníkov zo Slovenska a Česka, medzi ktorými nechýbalo ani 30 dievčat vo veku už od deväť rokov, ale aj desiatky záujemcov z radov verejnosti.

„Pre parkouristov boli aj tento rok pripravené tréningy v parku pod Pamätníkom SNP a workshopy rôznych techník, od základných preskokov, rollov, až po zložitejší tréning na hrazdách či históriu parkouru, ktoré viedli samotní účastníci. Špeciálny workshop pre dievčatá mal aj náš hosť, Francúz Yoann „Zephyr“ Leroux,“ uviedol organizátor Dávid Lupták, ktorý vyzdvihol jeho priateľskosť, komunikatívnosť a ochotu, pricestovať na akciu bez nároku na honorár. „Zanechal nám aj krásne posolstvo: „Byť štítom pre slabších“,“ doplnil.

Zaujímavosťou tohto ročníka bolo aj uvedenie novej parkourovej piesne Umenie pohybu (vo videogalérii), ktorú zložil mladý bratislavský raper Player. Odznela práve na štvrtkovom otvorení akcie. Mladí skokani sa však podujali aj na ďalšiu špecialitu. Svoje schopnosti predviedli Bystričanom na flash mobe priamo na Námestí SNP, kde sa predstavili v piatok krátko po 17-tej. V improvizovanej exhibícii naplno využili svoje umenie prekonávať prekážky, saltá, chôdzu po rukách a vlastný priestor dostali aj dievčatá.

„Čo sa týka verejnosti, tento rok Meeting pritiahol oveľa viac záujemcov ako po minulé. Do tréningu so skúsenejšími parkouristami sa vo vyhradených časoch zapájali hlavne mladšie deti od päť do 12 rokov, no našli sa aj vysokoškoláci. Starších zase skôr zaujímala filozofia parkouru,“ spomenul Lupták so slovami, že jedným z cieľov akcie je aj šírenie osvety o dostupnosti tejto nesúťažnej disciplíny.

Okrem spoločného tréningu a vymieňania si skúseností parkouristi zažili aj veľa zábavy. Čakala ich nočná túra na Urpín, viacerí neodolali kúpaniu sa v Hrone, no schopnosti svojich tiel preverili aj pri stavaní ľudskej pyramídy či pretekoch „dážďoviek“ v spacákoch. „Nakoniec samotní účastníci, v duchu hesla „buď silný, aby si bol užitočný“, pomohli so skladaním prekážok v hale a pomohli nám tak s úspešným zavŕšením akcie, za čo im veľmi ďakujeme,“ dodal Lupták.

Ako to vyzeralo na tohtoročnom Meetingu si môžete pozrieť v našej foto a videogalérii, kde nájdete už aj oficiálne video k akcii!

Čítajte tiež:

Strhujúce VIDEÁ z centra Bystrice: Najväčšia parkourová exhibícia na Slovensku

FOTO: Akcia, akú Bystrica ešte nezažila. Námestím lietali desiatky akrobatov

FOTO: Parkouristi už po šiestykrát rozskákali Bystricu
24
Galéria
Foto: Tomáš Žiško
VIDEO: Parkouristi už po šiestykrát rozskákali Bystricu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM