Jakub Forgács Rôzne

Vianočné trhy lákajú Bystričanov aj cezpoľných: Pozrite si FOTO a VIDEO z námestia

Desiatky stánkov s tradičnými dobrotami či remeselnými výrobkami zaplnili centrum mesta. Na banskobystrickom Námestí SNP tak vládne čulý ruch. Pozrite si zábery.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné trhy lákajú Bystričanov aj cezpoľných: Pozrite si FOTO a VIDEO z námestia
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Vianočné trhy v Banskej Bystrici sa začali 2. decembra stánkami s občerstvením, v ktorých kúpite tradičný vianočný punč, cigánsku, pečenú klobásu, trdelník, langoš, či poplamúch. 5. decembra k nim pribudli remeselné stánky s medovníkmi, výrobkami z včelieho vosku, šúpolia, pletenými vecičkami, či výrobkami detí z detských domovov, ktoré budú na Námestí SNP až do 21. decembra. Niektoré stánky s občerstvením budú k dispozícii dokonca až do 4. januára.

Košičanka či Pražák

Lucia prišla na vianočné trhy, aj s kočíkom s malým Adamkom (1), dokúpiť pár drobností pod stromček. „Ručne vyrábané veci ma vždy zaujímali viac ako tie z obchodov. Navyše, takto môžem podporiť aj našich remeselníkov,“ povedala mamička. „Kúpila som voskové sviečky aj vankúšiky. Verím, že blízkych potešia,“ dodala. Andreja (34) zase na Námestie SNP pritiahol práve punč. „Som iba na koštovke, večer sa vrátim aj s partiou, aby sme vyskúšali,“ prezradil nám.

Medzi návštevníkmi trhov sme však narazili aj na cezpoľných. „Som z Košíc a v Banskej Bystrici študujem na univerzite, tak som sa s priateľmi vybrala na punč, ktorý k zime neodmysliteľne patrí a poobzerať výzdobu,“ spomenula študentka Janka (22). „Najviac sa mi páči svetelný anjel, akurát cez deň si ho až tak nevychutnám. Prídem sa určite pozrieť aj večer,“ doplnila. Nebola však jediná, ktorá pod Urpín merala dlhú cestu. „V Banskej Bystrici mám rodinu, a keď som už bol na návšteve, nechcel som vynechať trhy. Je to tu komornejšie ako u nás, ale atmosféra skvelá a aj ceny sa mi zdajú prijateľnejšie, hlavne čo sa týka jedla,“ povedal Emil z Prahy.

Láka aj zvonička

Lákavou novinkou na Námestí SNP je Zvonička želaní, do ktorej môžu všetci návštevníci trhov vojsť, vysloviť alebo pomyslieť si svoje želanie a zazvoniť zvonom a kto má záujem, môže svoje želanie napísať a vložiť do „zásuvky želaní“, ktorá je súčasťou zvoničky. Jej zvonček rozozvučila aj Janka (19) s Petrom (20), ktorí sa na Námestie SNP prišli pozrieť práve kvôli nej. "Želala som si hlavne pokojné sviatky s rodinou a určite viac zdravia pre moju starkú, ktorá je práve v nemocnici po operácii bedrového kĺbu,“ prezradila mladá Bystričanka. Jej priateľ si svoje prianie radšej nechal pre seba. „Chcem, aby sa mi vyplnilo, a tak pre istotu pomlčím,“ povedal s úsmevom.

Na návštevníkov vianočných trhov čakajú okrem vianočného stromčeka, girlánd, vianočnej brány, jedinečného svetelného anjela a svetelných vianočných motívov aj ďalšie lákadlá. Už vo štvrtok o 16:00 sa do stánku na Námestí SNP postaví aj novozvolený primátor Ján Nosko, ktorý bude predávať vianočný primátorský punč. V sobotu a v nedeľu o 16:00, 17:00, 18:00 a 19:00 si zase budeme môcť vychutnať jedinečné spracovanie narodenia Ježiša Krista v podaní veselých šermiarov Cassanova, aj so živými zvieratkami.

Pozrite si zábery z banskobystrického Námestia SNP v našej foto a videogalérii!

Lákadlá vianočných trhov v Banskej Bystrici pritiahli domácich aj cezpoľných
16
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Lákadlá vianočných trhov v Banskej Bystrici pritiahli domácich aj cezpoľných
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM