Jakub Forgács Rôzne

Vesmírne divadlo v OBRAZOCH: Úchvatné zábery zatmenia Slnka nad Bystricou

Aj tisíce Banskobystričanov sledovali nevšedný úkaz, kedy Mesiac zatienil Slnko. Hoci sme nad Banskou Bystricou nemohli sledovať úplne zatmenie, nasledujúce zábery, urobené v okolí nášho mesta, stoja za to!

Ilustračný obrázok k článku Vesmírne divadlo v OBRAZOCH: Úchvatné zábery zatmenia Slnka nad Bystricou
Zdroj: Dnes24.sk

Fotografie zatmenia, ktoré pútalo zvedavé pohľady Banskobystričanov, nám poslal aj fotograf Filip „Gogo“ Dinev (22). „Zatmenie som fotil s veľmi silným ND filtrom. Ten dosť zredukuje svetlo, ktoré sa dostane do foťáku, a tým pádom mi umožní fotiť aj priamo Slnko,“ vysvetlil mladý Sásovčan, ktorý spomenul, že použiť sa dá ešte aj vnútro z diskety, ale to zase zásadne ovplyvní farebnosť snímku.

„Keďže počasie vyšlo perfektne, bolo v podstate jedno, odkiaľ by som fotil. My sme sa vybrali na Selčiansky diel, kde bola väčšia zima, ako sme očakávali a nevydržali sme tam až do konca zatmenia,“ pokračoval Filip, podľa ktorého je zatmenie vždy zaujímavý úkaz.

„Pamätám si zatmenie v roku 1999, keď som bol ešte malý chlapec, s mamou sme stáli pred domom a cez disketu sa pozerali na zatmenie ktoré bolo vtedy naozaj intenzívne,“ zaspomínal si so slovami, že sú to veci, ktoré človek nezažíva každý deň a presne preto sú také jedinečné a určite sa oplatí si ich pozrieť.

Zábery zatmenia Slnka od Filipa, ako aj fotky od Mareka Harmana z banskobystrickej hvezdárne si môžete pozrieť v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Obloha nad Bystricou pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

FOTO: Nad Bystricou Mesiac zatienil Slnko
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM