Jakub Forgács Rôzne

Obloha nad Bystricou pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta

V piatok predpoludním sa hlavy ľudí otáčali smerom k oblohe viac ako inokedy. Aj Banskobystričanom sa naskytol nevšedný pohľad na vesmírne divadlo, v ktorom hlavné úlohy zohrali Slnko a Mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Obloha nad Bystricou pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Dnes ráno o 9:41 sa nad Banskou Bystricou začalo pomaly stmievať, hoci bol jasný slnečný deň. Ľudí von vylákal nevšedný úkaz, na ktorý treba čakať roky. Zatmenie Slnka, kedy nad Banskou Bystricou Mesiac zakryl až 60,89 percent jeho plochy, vyvrcholilo o 10:50.

Bystričania boli uchvátení

Príležitosť, vidieť toto krásne vesmírne divadlo, si nenechali ujsť ani stovky Banskobystričanov všetkých vekových kategórií, ktorí ho sledovali na Námestí Štefana Moysesa cez špeciálne solárne okuliare aj diskety. Práve tam im boli k dispozícií aj pracovníci Krajskej hvezdárne Maximiliána Hella s astronomickými ďalekohľadmi. Zatmenie tu tiež mohli sledovať formou projekcie, premietania prevráteného obrazu Slnka na kartón.

„Toto som si nemohol nechať ujsť. Už ako malý chlapec som miloval hviezdy a prechádzky na hvezdáreň s rodičmi. Spomínam si aj na úplne zatmenie. Toto síce nie je až také fantastické, ako to predtým, ale veru, stojí to za to,“ priznal pre Bystrica 24 Andrej (29) zo Slovenskej Ľupče.

„Je to krásne, aj keď Slnko nie je zakryté úplne, pohľad je to skutočne úžasný. Škoda, že to trvá tak krátko, ale o to sú tieto chvíle výnimočnejšie,“ povedala Sásovčanka Lucia (15), ktorá sa na Námestie SNP vybrala v sprievode svojich spolužiakov zo školy. „Určite lepšie, ako sedieť v škole,“ doplnil ju s úsmevom Peter.

Na ďalšie zatmenie si počkáme

„Páčila sa mi možnosť, pozrieť si zatmenie priamo cez astronomický ďalekohľad. Skvelé, že niekoho napadlo, priniesť ich na Námestie SNP,“ poznamenal Viktor (36), ktorý zhodnotil, že takémuto úkazu sa oplatí venovať viac pozornosti, pretože sa tak skoro nezopakuje. A mal veru pravdu.

Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až v júni 2021, ale také poriadne, kedy bude veľká časť slnečného kotúča zakrytá, nás čaká 12. augusta v roku 2026. Úplne zatmenie Slnka nad Slovenskom nastane až v roku 2135.

To, ako zatmenie Slnka nad naším mestom sledovali Banskobystričania, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. Fotili ste zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám fotografie na forgacs@global24.sk, radi zverejníme!

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Zatmenie Slnka nad Banskou Bystricou zaujalo stovky ľudí
2
Galéria
Zatmenie Slnka nad Banskou Bystricou zaujalo stovky ľudí
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM