Jakub Forgács Správy

Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Bystrici a kedy dosiahne maximum?

Nevšedný jav, ktorý už vopred púta veľkú pozornosť. Už onedlho nás aj v Banskej Bystrici čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ako bude toto vesmírne divadlo vyzerať a kedy presne k nemu príde v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Bystrici a kedy dosiahne maximum?
Zdroj: TASR

Prírodný úkaz známy už medzi našimi predkami, pri ktorom prekryje Mesiac Slnko, nastane už o pár dní. Nie z každej časti našej planéty si ho ale ľudia môžu vychutnať rovnako. Ako to bude u nás, pre portál Bystrica 24 vysvetlil Jaroslav Gerboš, odborný pracovník z Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Banskej Bystrici.

Sme v páse totality?

Ako spomenul J. Gerboš, zatmenie Slnka sa nedá pozorovať odvšadiaľ zo Zeme. Kým niekde nastane úplná tma, inde si ľudia zatmenie bez upozornenia hvezdárov ani nemusia všimnúť. Pás úplneho zatmenia Slnka, tzv. pás totality, prechádza Atlantickým oceánom, spopod Grónska, míňa Island, prechádza cez Faerské ostrovy, Špicbergy a zase sa končí v Severnom ľadovom oceáne. Tu je pozorovateľné úplné zatmenie Slnka.

Pás totality je podľa J. Gerboša zvyčajne široký niekoľko desiatok až dvesto kilometrov. „Teraz bude možno trochu širší, lebo v polárnych oblastiach je Slnko nízko nad obzorom, a to je otázka projekcie. Ak ho postupne budete rozširovať a rozširovať, tak čím ďalej od neho pôjdete, tým menej bude Slnko zakryté,“ objasnil.

Tento rok si teda úplné zatmenie užijete, len ak budete v správny čas cestovať cez istú časť Atlantiku. Aj nás však takéto zatmenie čaká, to piatkové to však nebude. „Úplne zatmenie Slnka nad Slovenskom nastane až v roku 2135,“ hovorí J. Gerboš.

Varovanie pred pozorovaním

Hoci zatmenie, ktoré nastane tento týždeň, bude od nás pozorovateľné len ako čiastočné, pred pozorovaním bez ochranných prvkov dvíha J. Gerboš varovný prst. „Pri pozorovaní zatmenia Slnka by človek mal byť opatrný. Treba použiť dostatočne silný filter, aby nedošlo k poškodeniu zraku. Možností je niekoľko. Asi najprístupnejšie pre ľudí sú zvaračské filtre alebo špeciálne papierové okuliare so slnečnou fóliou,“ vysvetlil.

A kedy sa to na nás celé chystá v Banskej Bystrici? „Slnko s Mesiacom sa začnú prekrývať v piatok (20. marca) o 9:41. Zatmenie bude najväčšie o 10:50 a končiť sa bude o 12:01. V našich zemepisných šírkach, teda aj nad Banskou Bystricou, Mesiac zakryje asi 60,89 percent Slnka,“ hovorí J. Gerboš.

Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až v júni 2021, ale také poriadne, kedy bude veľká časť slnečného kotúča zakrytá, nás čaká 12. augusta v roku 2026.

Ako to celé funguje

Tým, že Mesiac obieha okolo Zeme, sa pravidelne dostáva do línie medzi Zem a Slnko a vtedy vrhá tieň, ktorý má na zemi šírku spomínaných desiatok až málo stoviek kilometrov. „Problém je, že Mesiac nemá sklon svojej dráhy rovnaký, ako je dráha obehu Zeme okolo Slnka, tzv. ekliptika. Vo väčšine prípadov preto ide Mesiac buď tesne popod alebo ponad Slnko,“ povedal J. Gerboš a ako dodal, z času na čas sa však trafí, že ide presne popred.

Máte v pláne zvečniť si toto unikátne divadlo na oblohe? Čítajte, ako fotiť zatmenie Slnka.

Chystáte sa zaznamenať zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám po piatkovom úkaze fotografie na forgacs@global24.sk, radi zverejníme!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM