Jakub Forgács Kultúra Správy

Veľký PREHĽAD júnových podujatí: Desiatky akcií, ktoré zažijeme v Bystrici

Po dlhých mesiacoch sa opäť dočkáme bohatej nádielky umenia, kultúry športu či inej zábavy. V ucelenom prehľade vám prinášame najzaujímavejšie podujatia tohto mesiaca.

Ilustračný obrázok k článku Veľký PREHĽAD júnových podujatí: Desiatky akcií, ktoré zažijeme v Bystrici
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Letné kino na amfiteátri

Počas celého júna, Amfiteáter Paľa Bielika

Občianske združenie za! amfiteáter aj tento rok vyskladalo program zložený nielen z noviniek, ale aj z obľúbených detských titulov, dokumentov, či artových a hororových klasík. Kompletný júnový program nájdete TU.

Medzinárodný deň detí

1. júna, Banská Bystrica

Najmenší Bystričania tento rok nebudú ukrátení o MDD. Uskutoční sa 1. Júna 2021 na nádvoriach Radnice a Robotníckeho domu. Pripravené sú divadelné predstavenia aj koncert.

Do práce na bicykli

1. júna — 30. júna

Zapojte sa do celoslovenskej súťaže pre dvoj až štvorčlenné tímy kolegov. Registrácia tímov bude prebiehať od 1.4. do 7.6.2021.

Jumble

2. júna o 19.00 hod., Divadlo Štúdio tanca

Zabudni na to, čo je sloboda, beztriedna spoločnosť, individualizmus, ekonomický rast alebo modernizmus… Takto sa na náš svet nepozeraj. Logiku nahradí zážitok a nakoniec sám a sama zistíš, že ani o tom nepotrebuješ čítať a je to len na tebe, čo si z tohto zážitku zoberieš domov.

Ars Poetica Neosoliensis

3. júna o 17.00 hod., Radnica – Cikkerova sieň

Milovníci umenia si opäť prídu na svoje. Chystá sa ďalšie autorské čítanie poézie.

Banskobystrický maratón

5. júna, Banská Bystrica

Po viac ako roku paralýzy celej ponuky zážitkových behov v dôsledku pandemických opatrení sa uskutoční v Banskej Bystrici jediný večerný maratón v strednej Európe a tretí najväčší maratón na Slovensku.

Fónka a Tónka z Gramofónie

5. júna o 17.00 hod. a 6. júna o 10.30 hod., Divadlo pod Balkónom

Máte radi zábavu, radi tancujete, bádate a spievate? To všetko vám ponúknu dve škriatkovské, ktoré putujú svetom so svojimi pesničkami na Časostroji – gramostroji a hľadajú si kamarátov.

Knižný jarmok

6. júna, Námestie SNP

V rámci knižnej zbierky Banská Bystrica bez predsudkov sa získavajú knihy, ktoré si budete môcť zakúpiť za symbolický poplatok priamo na námestí Všetky vyzbierané financie pôjdu občianskemu združeniu Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom Banská Bystrica (SPOSA BB), ktorá sa od roku 2001 venuje deťom, mládeži a dospelým pacientom s rôznymi formami a úrovňami autizmu.

Festival komorných a pouličných divadiel ZÁLA

10. – 13. júna, Divadlo pod Balkónom

Znovu ožije rudlovsko-sásovské Divadlo pod Balkónom a ihriská pri opornom múre. Celý program bude závisieť od aktuálnej situácie a opatrení.

Banskobystrická hudobná jar – Od renesančnej hudby po hudbu Latinskej Ameriky

11. júna o 18.00 hod., Robotnícky dom

Účinkuje: Adam Marec – klasická gitara, osemstrunová, romantická gitara, Peter Tomko – klasická gitara, akustická gitara, gitarová lutna, guitharm, guitacello, bouzouki, spacedrum, cajon, duclar. Vstup na koncert je bezplatný, ale počet miest je limitovaný.

Giuseppe Verdi – La Traviata

12. júna o 19.00 hod., Štátna opera

Opera na námet svetoznámeho románu A. Dumasa Dáma s kaméliami. La traviata (voľne zblúdilá, stratená, tá, ktorá zišla z cesty) patrí k najznámejším dielam talianskeho operného velikána Giuseppe Verdiho (1813 – 1901).

Komúna

14. júna o 19.30 hod., Filmový klub Múzea SNP

Zabudnutý životný príbeh umelca, filozofa a politika Marcela Strýka premietnutý do osobných tragédií i víťazstiev predstaviteľov košického undergroundu. Réžia: Jakub Julény.

Ďalšie aktuálne správy

Dana Dinková, Branislav Kostka – Édith Piaf

16. júna o 18.00 hod., Štátna opera

„Budem spievať tak nahlas, že ma bude počuť celý Paríž – až na vrchole Eiffelovej veže budú ľudia otvárať okná a počúvať.“ Slová, ktoré vyslovila na začiatku svojej kariéry slávna šansoniérka Édith Piaf predznamenali jej závratnú hudobnú dráhu, ktorá sa stala jedným z najväčších symbolov francúzskej hudobnosti.

Dni mesta 2021

17. – 19. júna, Banská Bystrica

Dní mesta Banská Bystrica sa dočkáme aj tento rok. V programe nechýbajú divadelné predstavenia, výstavy či premietanie pod holým nebom. Kompletný program nájdete TU.

Bystrická hodinka

17. júna o 18.00 hod., Národný dom – kaviareň

Bystrická hodinka v kaviarni Národného domu na tému Sásová v stredoveku s Vladimírom Sklenkom a Jánom Kollárom.

Gaetano Donizetti: Don Pasquale

19. júna o 19.00 hod., Štátna opera

Svetoznáma ľahká belcantová komédia, ktorá je zárukou dobrej zábavy. Opera Don Pasquale obsahuje tradičné zápletky diel z obdobia svojho vzniku (premiéra v roku1843) – nachádzame tu „incognito“ scény a je tu aj starý lakomec, ktorý chce pripraviť o dedičstvo svojho synovca.

Šípková Ruženka

20. júna o 10.30 hod., Divadlo pod Balkónom

Činoherno – bábkové predstavenie cieľová skupina: deti školského veku a mládež – účinkuje: Ján Haruštiak, Silvia Zaprihač Pavličková.

Giuseppe Verdi – La Traviata

23. júna o 19.00 hod., Štátna opera

Opera na námet svetoznámeho románu A. Dumasa Dáma s kaméliami. La traviata (voľne zblúdilá, stratená, tá, ktorá zišla z cesty) patrí k najznámejším dielam talianskeho operného velikána Giuseppe Verdiho (1813 – 1901).

Banda a Trnki

24. júna o 20.00 hod., Stredoslovenské osvetové stredisko – Na nádvorí

Pripravený je pre vás koncert world – music kapely Banda z Bratislavy a ŽSSk Trnki z Banskej Bystrice.

Bystrická folklórna haravara

24. – 27. júna, Stredoslovenské osvetové stredisko

Jedinečný 12. ročník inšpiratívneho folklórneho festivalu banskobystrických kolektívov a hostí, plný tancovačiek, tanečných domov, workshopov a seminárov.

Hurá prázdniny

25. júna o 15.00 hod., Park pod Pamätníkom SNP

Ďalší ročník multižánrového podujatia pre rodiny s deťmi. Tešiť sa môžete na deň plný zábavy, rôznych vystúpení, športu a súťaží.

Pjesňički a špivanočki

25. júna o 18.30 hod., Stredoslovenské osvetové stredisko – Na nádvorí

Pripravený je pre vás hudobno – spevácky program piesní z Horehronia a Zemplína. Účinkujú: Martina a Viktor Ťaskovci, spevácka skupina a ĽH Vranovčan.

Banskobystrický chodecký míting

26. júna, Park pod Pamätníkom SNP

Ďalší ročník medzinárodných pretekov v atletickej chôdzi. Preteky pre všetky vekové kategórie bude hostiť certifikovaná trať – okruh v parku pod Pamätníkom SNP.

Janko Hraško

26. júna o 17.00 hod. a 27. júna o 10.30 hod., Divadlo pod Balkónom

Činoherno – bábkové predstavenie – cieľová skupina: deti predškolského, školského veku a mládež – účinkuje: Ján Haruštiak alt. Juraj Haviar, Barbora Hupianová alt. Mária Olejníková alt. Barbora Bušovská.

Emmerich Kálmán – Čardášová princezná

26. júna o 18.00 hod., Štátna opera

Čardášová princezná bola najlepším a najznámejším dielom rakúsko-uhorského skladateľa. Za svoj úspech vďačí nesmrteľná opereta nielen úchvatnej hudbe, ale aj vtipnému libretu.

Tancovačka

26. júna o 18.00 hod., Štátna opera

Pripravený je pre vás komorný program tanečníkov, spevákov a muzikantov. Účinkujú: ĽH Mira Kapca, Bystrina, Mladosť, Partizán, Urpín a Hojana z Banskej Bystrice, Podpoľanec z Detvy. Sólisti: Peter Hrabovský, Katarína Mosnáková – Bagľašová, Roman Malatinec.

Wolfgang Amadeus Mozart – Čarovná flauta

26. júna o 19.00 hod., Štátna opera

Posledné divadelné dielo hudobného génia W. A. Mozarta sa stalo jednou z najfrekvento­vanejších opier na svete. Čarovná flauta je pritom dielo „dobového strihu” − vychádza z tradície singspielu, spevohry kombinujúcej spievané a hovorené pasáže.

Hravá vrava

27. júna o 14.00 hod., Stredoslovenské osvetové stredisko – Na nádvorí

Pripravený je hudobno-spevácky program detských spevákov a muzikantov. Účinkujú: Bobáňovci z Terchovej, Matičiarik z Banskej Bystrice, Drienka zo Slovenskej Ľupče, Hučava z Hrochote, Brezinky z Polomky a Zornička zo Zvolena.

Banskobystrická hudobná jar – Bratislavský chlapčenský zbor

27. júna o 18.00 hod., Štátna opera

Vstup na koncert je bezplatný, ale počet miest je limitovaný, Vstupenky si treba rezervovať vopred.

Kid + Psí život

28. júna o 19.30 hod., Filmový klub Múzea SNP

KID (The Kid) – Nadčasová groteska o ľudskosti a čistom cite, ale aj rozprávanie ako prišiel chudobný tulák k opustenému dieťaťu. PSÍ ŽIVOT (Dog’s Life) – Život večného tuláka sa zmení, keď zachráni túlavého psa.

Emmerich Kálmán – Čardášová princezná

30. júna o 19.00 hod., Štátna opera

Čardášová princezná bola najlepším a najznámejším dielom rakúsko-uhorského skladateľa. Za svoj úspech vďačí nesmrteľná opereta nielen úchvatnej hudbe, ale aj vtipnému libretu.

Ak v našom prehľade nejaké zaujímavé podujatie chýba, dajte nám o tom vedieť na bystrica@dnes24.sk alebo v komentári pod článkom a radi ho doplníme.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj nové dopravné ihrisko, ktoré vyrástlo v Bystrici!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: V Bystrici pribudlo nové dopravné ihrisko
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM