Jakub Forgács Kultúra

Veľký decembrový ťahák pre Bystričanov: TOP 30 akcií, ktoré zažijeme v závere roka

Kam sa oplatí vyraziť v posledných týždňoch roka? Vybrali sme pre vás desiatky podujatí, ktoré potešia malých aj veľkých Bystričanov.

Ilustračný obrázok k článku Veľký decembrový ťahák pre Bystričanov: TOP 30 akcií, ktoré zažijeme v závere roka
15
Galéria
Zdroj: TASR

DÁMSKE KOMORNÉ TRIO

2. decembra o 19:00, Robotnícky dom

Nové koncertné zoskupenie populárneho Dámskeho komorného tria z Banskej Bystrice a všestrannej speváčky Patrície Šuráňovej – Karvašovej z Brna prináša mimoriadnu príležitosť vypočuť si spojenie klasickej hudby s jazzovým spevom.

CESTOVATEĽSKÝ UTOROK: MAURÍCIUS

3. decembra o 16:30, Tihányiovský kaštieľ

Obľúbené utorkové stretnutia v Tihányiovskom kaštieli so slovenskými svetobežníkmi pokračujú aj v decembri. Tentokrát sa spolu s Mirom Vojtekom vydáte na Maurícius – ostrov korenia, rumu a pirátov.

MIKULÁŠ V AREÁLI MÚZEA SNP

5. decembra o 15:00, Areál Múzea SNP

Tešiť sa môžete na tvorivé dielne aj DFS Prvosienka. Najmenších potešia aj princezná Elsa a pesničky pre deti od speváčky Márie Štefánikovej.

VÝPRAVY DO ČIAS SLOVANOV S MATEJOM HARVÁTOM

5. decembra o 17:00, Thurzov dom

V rámci jesenného cyklu prednášok o dejinách Slovanov, ktorý organizuje Stredoslovenské múzeum v spoluprácu s Katedrou histórie FF UMB sa môžete stretnúť s historikom PhDr. Matejom Harvátom, ktorý porozprávu na tému Veľká Morava a premeny Stredného Podunajska v dlhom 9. storočí.

POVEC TY!

5. decembra o 19:00, Divadlo Štúdio tanca

Povec ty! je zábavno-inšpiratívna talkshow prinášajúca zaujímavé a netradičné rozhovory priamo do srdca Slovenska. V Divadle Štúdio tanca v Banskej Bystrici si Marek Polomský pozýva úspešných a hodnotných ľudí nielen z regiónu a ponúka možnosť zažiť večer plný šťastia, úspechu, smiechu a inšpirácie.

MIKULÁŠ NA FONČORDE

6. decembra o 16:00, Kyjevské námestie

Tešiť sa môžete na Mikuláša, anjela a čerta, ale aj rozsvietenie stromčeka. Pripravené bude Mikulášske pásmo v podaní FS Urpín, rozdávanie sladkostí deťom aj diskotéka.

MIKULÁŠ NA NÁMESTÍ

6. decembra o 17:00, Námestie SNP

Pripravená je veselá rozprávka s pesničkami a veľkými maskotmi. Chýbať nebude Mikuláš na koči so svojimi pomocníkmi, ktorí rozdajú darčeky i čertovské odmeny. Spoločne rozsvietia vianočný stromček a tanečným vystúpením detí zo ZUŠ Jána Cikkera roztancujú celé námestie.

VIANOČNÝ KONCERT

6. decembra o 19:00, Evanjelický kostol

Americkí hudobníci – speváčka Natascha Wright a klavirista a skladateľ Alfred McCraryzahrajú a zaspievajú najväčšie svetové hity, svetoznáme balady, vianočné piesne a koledy.

PAUL VAN DYK

6. decembra o 21:00, Ministry of Fun

Paul Van Dyk, vlastným menom Matthias Paul, je nemecký trance DJ, remixer a hudobný producent. Už o pár dní sa predstaví v Bystrici.

CHARITATÍVNY MIKULÁŠSKY BEH

7. decembra o 16:00, Europa SC

Bystricou pobežia Mikuláši v oblekoch. Pomôžu tak o.z. Neónka, ktoré sa venuje zlepšovaniu podmienok života detí s chronickými ochoreniami, tento rok to bude skupinka detských pacientov s diagnózou cystickej fibrózy. Cieľ je vyzbierať peniaze na inhalátory pre 5 detičiek do 2 rokov.

O KOLIESKO VIAC

7. decembra o 19:00, Aula SZU

O koliesko viac je prvá slovenská skillshow, v ktorej Bekim vyspovedá najlepších lektorov a trénerov. Hostia: Zdenka Predná – speváčka, Zora Ochodnická – fitness trénerka a Katarína Hintzingerová – režisérka & dramatička.

MIKULÁŠ V SÁSOVEJ

8. decembra o 15:30, ihriská na Rudohorskej ulici pri opornom múre

Mikuláš zavíta na Rudlovsko – Sásovské Vianočné trhy. Príďte aj vy, celé rodiny, stretnúť Mikuláša a pochutnať si na Vianočnej kapustnici, lokšiach, medovníkoch, punči…

ŠČAMBA

8. decembra, Aula SZU

Hudobná skupina z východu Slovenska ponúka veselý koncert plný svojich najväčších hitov: Dedina, Na mne nikto nemá, Kameň … a veľa ďalších, ktoré prestriedajú hovorené vstupy humorného slova. Súčasťou ich vystúpení je už tretí rok dievčenská skupina Čerešenky.

MIKULÁŠ V RADVANI

10. decembra o 17:00, jedáleň ZŠ a MŠ Radvanská

Pripravený bude bohatý program, vianočný punč, tvorivé dielne aj vystúpenia. Pre všetkz dobré deti Mikuláš pripravil balíčky.

SLOVENSKO SPIEVA KOLEDY

11. decembra o 18:00, Námestie SNP

V jeden, deň, jednu hodinu spoločne na celom Slovensku, aj tento rok sa stretnú ľudia spolu v jeden konkrétny čas na rôznych miestach našej krajiny a zaspievajú si spolu päť známych vianočných kolied, aby aj takýmto spôsobom oslávili príchod Vianoc. Spievať sa budú koledy: Dobrá novina, šťastná hodina, Ó chýr preblahý, Búvaj dieťa krásne, Narodil sa Kristus Pán a Tichá noc.

ARS POETICA NEOSOLIENSIS

12. decembra o 17:00, Radnica – Cikkerova sieň

Milovníci poézie si opäť prídu na svoje. V Bystrci sa uskutoční už 9. ročník podujatia Ars Poetica Neosoliensis.

VIANOČNÁ ŠLÁGER PARÁDA

12. decembra o 18:00, Aula SZU

Hudobno-zábavný program v podaní interpretov TV Šláger. Program plný zábavy, vtipov, hovoreného slova a výberu najkrajších ľudových piesní pre jubilantov. Predstavia sa skupina Progres, Martin Jakubec aj Božanka.

SRDCE NA DLANI 2019

12. decembra o 17:00, Radnica – Cikkerova sieň

Snahou Centra dobrovoľníctva je už trinástym rokom spolu s vami vyzdvihnúť a oceniť ľudí z celého Banskobystrického kraja, ktorých dobrovoľná práca je výnimočná, vysoko prospešná, a ktorí sú inšpiratívnym príkladom aj pre ostatných.

VIANOČNÉ TURNÉ MIRA JAROŠA

13. decembra o 17:00, Aula SZU

Po vypredanom minuloročnom turné sa Miro s kapelou opäť vracajú na pódia s vianočným programom. Koncertný program trvá približne hodinu a je určený všetkým milovníkom Vianoc a deťom od troch rokov, ktoré dobre znášajú hlasnú hudbu.

DECEMBROVÉ POTULKY MESTOM – VIANOČNÉ ROZJÍMANIE

15. decembra o 14:00, Kostol Narodenia Panny Márie na Hôrke

Príďte si spríjemniť decembrové popoludnie, započúvať sa do organovej hudby a oddýchnuť si od predvianočného zhonu. Decembrovými potulkami vás prevedú: Branislav Stančík, huslistka Miriam Minková, sopranistka Kristína Suchá a organista Matúš Kucbel.

SZIDI TOBIAS & BAND – VIANOČNÉ TURNÉ 2019

15. decembra o 18:00, Aula SZU

Vianočné turné Szidi Tobias & Band – „Muzika do neba, do uší“ prináša sériu koncertov, na ktorých zaznejú skladby z predchádzajúcich albumov, ale aj novšie skladby, ako sú Dije, Okná dokorán, Já vím a mnohé iné.

DEBRIS COMPANY | PETER LOMNICKÝ – JÓB

16. decembra, Divadlo Štúdio tanca

Jób je provokatívnym dialógom o nádeji a zmysle ľudskej existencie v situáciách zdanlivo nezmyselných. Sučasný svet založený na logike a chladnej dokonalosti a neomylnosti kontrastuje s krehkou, bezbrannou dušou človeka, podliehajúcou náhode a zápasiacou s vlastným tieňom a vlastnou nedokonalosťou.

TAJOMSTVÁ VIANOČNÉHO KRBU

18. decembra o 19:00, Aula SZU

Veselo aj vážne o Vianociach. O predvianočnom čase, ako aj o prípravách na najkrajšie sviatky roka. O zhone a tešení sa; o mužsko – ženských prioritách; o detských aj dospeláckych očakávaniach spojených s príchodom Ježiška…

TEMNÉ KECY

19. decembra o 19:00, Urban spot

Temné Kecy prinášajú najdrsnejšiu stand-up comedy show na Slovensku a premiérový program, ktorý sa rozhodne oplatí vidieť. Baviť vás budú: Jerry “Veľmajster” Szabó, Ivo “Ladižo” Ladižinský, Dano Čistý, Jirka Jakima (špeciálny hosť CZ), Libor Macháček (špeciálny hosť CZ) a hudobný hosť – Mirka Miškechová.

LONGITAL MAUNA TOUR A UMELECKÝ SÚBOR DŠT

19. decembra o 19:00, Divadlo Štúdio tanca

Longital je trio, ktoré tvorí Daniel Salontay a Shina, hudobní svetobežníci z kopca nad Dunajom, ktorý sa kedysi volal Longital a Marián Slávka, bubeník a klavirista, ktorý sa k ním vrátil po rokoch. Kozmopolitný názov korešponduje so životom umeleckej a životnej dvojice – pravdepodobne najrozcestovanejšia slovenská skupina zahrala v dvanástich krajinách Európy, Amerike a Kanade.

KRST KNIHY „FILIP JÁNOŠÍK NA ÚTEKU“

20. decembra o 19:00, Radnica

Románový debut o rozchode, výpovedi, himalájskom treku, budhistickom kláštore, hašišových koláčoch, nekrofilných kanibaloch, osobnom stretnutí s Dalajlámom, živote bollywoodskej filmovej hviezdy a o prerode zatrpknutého cynika na naivného slniečkara.

MIROSLAV DONUTIL – VIANOCE ONE MAN SHOW

20. decembra o 19:00, Aula Beliana

Obľúbený český herec sa predstaví vo svojom novom vianočnom programe a svojimi príhodami a ich geniálnym podaním vás dokáže rozosmiať, fantasticky zabaviť, ohúriť, ba dokonca aj rozplakať. Nenechajte si ujsť Vianočnú show aktuálne najlepšieho českého rozprávača a zabávača.

CHOCOLATE PUMA

20. decembra o 19:00, Ministry of Fun

Chocolate Puma je holandské duo DJov, ktoré tvorí René ter Horst a Gaston Steenkist. Hudbu začali produkovať začiatkom 90. rokov a vydávali klubové hity pod rôznymi umeleckými menami. Najslávnejšie sú pravdepodobne The Good Men, Jark Prongo a René et Gaston.

ĽUDOVÁ HUDBA STANA BALÁŽA… DO BETĽEMA

21. decembra o 17:00, Aula SZU

Ľudová hudba Stana Baláža ponúka svoj premiérový koncert, spolu so svojími hosťami. Rýdzo folklórne skladby z hudobnej oblasti horného Šariša v kvalitnom spracovaní skvelých muzikantov sú nosnou časťou predstavenia.

MDMS tour 2019

21. decembra o 21:00, Ministry of Fun

Skupina DMS prichádza s novým albumom s názvom MDMS na ktorom skupina získala platinu už v predpredaji. Zažiť môžete krst, ktorý sa uskutoční v Bystrici.

BANSKOBYSTRICKÁ PLAVECKÁ 24-HODINOVKA

27. decembra o 12:00, Krytá plaváreň

Obľúbené plavecké podujatie pre obyvateľov mesta zažijeme aj v závere roka 2019. Plaváreň bude 24 hodín otvorená zadarmo.

SILVESTER NA NÁMESTÍ SNP

31. decembra, Námestie SNP

Príďte privítať Rok 2020 v Banskej Bystrici na Silvestra. Postupne prinesieme aj bližšie informácie k programu.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery z tohtoročných vianočných trhov v Banskej Bystrici!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Prvé zábery z bystrických vianočných trhov
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM