Jakub Forgács Správy

Veľký cyklosúboj Bystrica vs. Bratislava: Vtipné vysvetlenie, prečo sme vyhrali práve my :)

Bystričania sadli na bicykle a rozdali si to s Bratislavčanmi. Do pedálov šliapli dokonca aj primátori oboch miest. A výsledok? Pažravci nedali ľuďom z metropoly Slovenska vo veľkom cyklosúboji žiadnu šancu a s prehľadom v ňom vyhrali. Toto odôvodnenie nášho úspechu vám vyčarí úsmev na tvári.

Ilustračný obrázok k článku Veľký cyklosúboj Bystrica vs. Bratislava: Vtipné vysvetlenie, prečo sme vyhrali práve my :)
Zdroj: Dnes24.sk

Európsky týždeň mobility 2015 odštartoval pod Urpínom veľkým meraním síl. „Snažíme sa každý rok obohatiť odštartovanie Európskeho týždňa mobility, aby to nebolo stále to isté´a aby to každý rok malo nejaký iný ťahák pre verejnosť. Vzhľadom na to, že tento rok nás vyzvali z Ministerstva dopravy, kde v rámci svojich aktivít organizujú už štvrtý ročník projektu Presadni na bicykel, vyzvali nás ako mesto Banská Bystrica do súboja,“ uviedla národná koordinátorka kampane Európsky týždeň mobility Andrea Štulajterová.

Súboj primátorov poznačili problémy

Bystričania výzvu prijali a v cyklosúboji s veľkým odstupom zvíťazili nad Bratislavou. Andrea Štalajterová po víťazstve Bystričanov ukázala, že jej zmysel pre humor nechýba a prišla s vtipným vysvetlením, prečo sme dokázali Bratislavčanov pokoriť. „To sa aj dalo očakávať, pretože my sme tu ľudia z hôr a potrebujeme mať inú kondičku, ak sa chceme pobicyklovať, ako ľudia v Bratislave,“ povedala s úsmevom.

Výsledky išli priamo online, takže ich mohli sledovať aj ľudia, ktorí nemohli prísť. Banskobystričania podľa výsledkov nabicyklovali za dve hodiny 122,45 km a Bratislavčania iba 90,12 km, takže ľudia spod Urpína výraznou mierou prekonali obyvateľov hlavného mesta.

V rámci popoludnia si zmerali sily aj primátori. Na jednej strane bol bratislavský primátor Ivo Nesrovnal a národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy a na našej zase primátor Ján Nosko a Andrea Štulajterová. „Vtedy sa pánovi primátorovi z Bratislavy pokazil bicykel, dostal na ňom asi defekt, tak sa tento súboj nemeral. Potom bratislavský primátor ešte raz vyzval toho nášho, dali si nejaký šprint na 500 metrov, kde to teda ten bratislavský o pár sekúnd vyhral,“ pokračovala Štulajterová.

Bicyklovali trojročný aj vozíčkar

„Najmladší ťahač mal iba tri roky a dokonca 2 km rukou odtiahol aj vozíčkar Matej Kapusta,“ povedala so slovami, že okrem medzimestskej súťaže, kde išlo o čo najviac nabicyklovaných kilometrov na dvoch bicykloch za dve hodiny, bola aj možnosť, zmerať si sily na lokálnej úrovni v šprinte na 500 metrov. Táto vzdialenosť sa však už nezarátavala do celkového množstva nabicyklovaných kilometrov.

Otvorenie Európskeho týždňa mobility sa zároveň obohacuje s kampaňou Týždeň dobrovoľníctva, ktorá súčasne štartovala na Námestí SNP. „Je to tým, že my na našu akciu potrebujeme obrovský počet dobrovoľníkov. Preto sa každý rok spájame s touto kampaňou a myslím si, že aj stredajšie podujatie dopadlo výborne tým, že sme dokázali máličko prezentovať aj tú tému mobility a na druhej strane sme mohli odpropagovať aj dobrovoľníctvo v Banskej Bystrici,“ dodala Štulajterová.

Foto: Mesto Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM