Jakub Forgács Správy

Veľká pocta pre bystrického lekára: Stal sa hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR

Nejde pritom o jediného hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR z Rooseveltovej nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta pre bystrického lekára: Stal sa hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR
1
Galéria

O tom, že vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici pracujú erudovaní odborníci niet pochýb. „Jedného z nich, si aktuálne vybralo Ministerstvo zdravotníctva SR za hlavného odborníka. Od 1. septembra 2022 je na päťročné obdobie za hlavného odborníka pre odbor algeziológia vymenovaný prednosta našej Algeziologickej kliniky SZU doc. MUDr. Igor Martuliak, PhD.,“ uvádza nemocnica na sociálnej sieti.

S dlhoročnými skúsenosťami

Docent Igor Martuliak sa venuje predovšetkým liečbe chronických bolestí pohybového aparátu a intervenčným technikám liečby chronickej bolesti. V roku 1994 založil Centrum pre štúdium a liečbu bolesti. Na jeho základoch vzniklo v roku 2005 prvé samostatné lôžkové oddelenie v SR a v roku 2006 jediná Algeziologická klinika SZU v SR. Pod jeho vedením zaviedli na klinike do praxe na Slovensku viacero nových diagnostických a liečbených postupov a techník, ako je prístroj Rebox, vákuumterapiu, techniku tlakových kaudálnych blokád, meranie epidurálnych tlakov pri liečbe pacientov s lumbo-ischiadickým syndrómom a pod.

Klinika je podľa slov nemocnice jediným pracoviskom na Slovensku, ktoré sa zaoberá implantáciou liekových púmp a od roku 2010 implantáciou spinálnych stimulátorov vybraným pacientom s ťažkými bolesťami predovšetkým po operácii chrbtice. V marci tohto roku otvorili pre pacientov so silnými bolesťami prvú ambulanciu intervenčnej algeziológie v štátnom zdrav. zariadení.

Docent Martuliak je členom výboru Slovenskej spoločnosti pre štúdium a liečbu bolestí, Slovenskej lekárskej spoločnosti, Sekcie intervenčnej algeziológie a mnohých ďalších. V našej nemocnici nepôsobí len ako prednosta Algeziologickej kliniky SZU, ale aj ako vedúci Oddelenia pre vedu, výskum a vzdelávanie.

Nie je jediným

„Hlavného odborníka MZ SR z našej nemocnice nemáme len pre algeziológiu, ale napríklad aj pre pôrodnú asistenciu, kde je hlavnou odborníčkou PhDr. Elena Drapáčová a pre úrazovú chirurgiu je hlavným odborníkom MUDr. Radomír Gajdoš, PhD.,“ dodáva nemocnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

doc. MUDr. Igor Martuliak, PhD.
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM