Kultúra

Vedeli ste, že cintoríny sú zrkadlom našich zvykov? V Bystrici sa o tom dozviete viac

Naši predkovia odjakživa pripisovali miestu pochovania svojich blízkych osobitý význam. Bystrické múzeum rozpovie, že cintoríny ukrývajú viac.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že cintoríny sú zrkadlom našich zvykov? V Bystrici sa o tom dozviete viac
Zdroj: TASR

Prelom októbra a novembra sa už tradične spája so spomienkou na zosnulých a návštevami miest ich posledného odpočinku. Cintoríny však ukrývajú omnoho viac a odzrkadľujú našu kultúru, zvyky a obyčaje. Pripomenie to i prednáška z cyklu Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici s etnologičkou Margitou Jágerovou, ktorá sa uskutoční v stredu (31. 10.) o 17:00.

„Po jej vypočutí možno budú ľudia počas tohtoročných Dušičiek vnímať atmosféru a kultúru na cintorínoch úplne inak než doteraz. Naši predkovia odjakživa pripisovali miestu pochovania svojich blízkych osobitý význam. Inak to nebolo ani po vzostupe kresťanstva, ktoré prinieslo zakladanie nového typu kresťanských pohrebísk – cintorínov. Hoci si to väčšina z nás neuvedomuje, cintoríny sú významným zdrojom poznatkov pre viaceré vedné odbory,“ priblížila Martina Saktorová zo SSM.

Podľa nej sú nositeľmi hodnotových postojov jednotlivých spoločenstiev, ich vzťahu k smrti, ale i k životu.

„Pre záujemcov o štúdium kultúrnych javov predstavujú akúsi pomyselnú ‚knihu s textom‘, z ktorej dokážu ‚prečítať‘ množstvo zaujímavých informácií o kultúre daného etnika. Prednáška Margity Jágerovej priblíži aj ľudský vzťah k cintorínom v priebehu niekoľkých storočí a vnímanie tohto miesta v tradičnej a súčasnej kultúre,“ dodala Saktorová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM