Hokej

V stredoslovenskom derby je jasným favoritom Bystrica. Toto hovoria štatistiky

Barani boli favoriti na triumf po základnej časti od úvodu sezóny, ale začiatok mali rozpačitý. V prvých troch kolách utrpeli dve prehry a neskôr prišli aj ďalšie, potom sa však postupne dostávali do želanej formy.

Ilustračný obrázok k článku V stredoslovenskom derby je jasným favoritom Bystrica. Toto hovoria štatistiky
7
Galéria
Zdroj: TASR

Úradujúci majster z Banskej Bystrice má v prvom kole Kaufland play off Tipsport Ligy prekvapivého súpera. Hokejisti Detvy totiž v kvalifikácii o play off vyradili Nové Zámky, na ktoré strácali po poslednom kole základnej časti 30 bodov. Pre Detvu triumf nad Zámčanmi 3:1 na zápasy znamená prvú účasť vo vyraďovačke. Hoci po uplynulých zápasoch narástlo zverencom Josefa Turka sebavedomie, v sérii proti Banskej Bystrici je jasný favorit obhajca titulu.

„Barani“ boli favoriti na triumf po základnej časti od úvodu sezóny, ale začiatok mali rozpačitý. V prvých troch kolách utrpeli dve prehry a neskôr prišli aj ďalšie, potom sa však postupne dostávali do želanej formy. Podávali konzistentné výkony, nemali dlhodobejšiu krízu, v závere ťahali deväťzápasovú víťaznú šnúru. To im napokon zabezpečilo trofej Dušana Pašeka pre víťaza základnej časti.

V prvých dvoch vzájomných zápasoch sezóny triumfovala Detva 3:2 po predĺžení a 2:1, potom však „barani“ ukázali svoju silu a ďalšie tri zápasy získali pre seba jednoznačne 5:2, 4:1 a 7:3. O pozícii favorita hovoria pre Bystričanov aj štatistiky. Zverenci trénera Dana Cemana využili 24,08 percenta presiloviek, zatiaľ čo Detvanci 12,7 percenta. Bystričania strelili v početnej výhode 59 gólov, ich štvrťfinálový súper 32. Hráči úradujúceho majstra sú lepší aj v hre v oslabení a na vhadzovaniach.

Ofenzíva Bystričanov je veľmi silná, štyri vyrovnané útoky sú ich veľká zbraň. V útoku vyčnieval v základnej časti najproduktívnejší hráč súťaže Eric Faille so 72 bodmi. V drese Detvy nazbieral najviac bodov Radovan Puliš (53). Najlepším kanonierom víťaza základnej časti bol Guillaume Asselin s 29 gólmi, celkovo sa darilo aj Michalovi Murčekovi. Útočník Detvy nastrieľal iba o 5 gólov menej.

Hoci derby zvyčajne nemáva favorita, v tomto prípade hovoria čísla jasne v prospech Banskej Bystrice. Detva má vo svojom strede niekoľko skúsených hráčov, ale s play off nemá mužstvo žiadnu skúsenosť a v sérii môže iba prekvapiť.

Vzájomná bilancia zápasov v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Banskej Bystrice: 2:3 pp, 1:2, 5:2, 4:1, 7:3.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystrickí hokejisti doma zdolali Detvanov
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM