Jakub Forgács Rôzne

Pokus vyvrátiť nálepku betónovej džungle: Sásová predvedie, čo dokážu susedia na sídlisku

Komunitné centrum Sásová spoločne s dobrovoľníkmi a dobrovoľníčkami organizuje v stredu od 10:00 do 22:00 podujatie Eko deň. Jeho cieľom je prispenie k zlepšeniu vzťahu Sásovčanov k miestu, kde žijú.

Ilustračný obrázok k článku Pokus vyvrátiť nálepku betónovej džungle: Sásová predvedie, čo dokážu susedia na sídlisku
Zdroj: Webnoviny.sk

Betónová džungľa plná zelene

O Sásovej sa často hovorí ako o „betónovej džungli“, kde sa nič nedeje. „Eko deň je jedným z podujatí nášho centra, ktoré tento stereotyp vyvracia. Prinášame zaujímavé workshopy, prednášky a ďalšie možnosti realizácie pre každého. 8. máj je voľným dňom, kedy môžeme dôležité udalosti v histórii našej krajiny osláviť práve stretnutím s priateľmi a susedmi, namiesto nudy pred televízormi,“ informoval organizačný tím Eko Dňa.

Všetko sa bude diať v komunitnej záhradke, kde už niekoľko nadšených dobrovoľníkov zastrihlo ovocné stromčeky, aby sa neskôr mohli tešiť z ich plodov, a to len kúsok od domu. Deň začne brigádou, počas ktorej sa urobí posedenie pod stromami a v záhradke sa pod odborným dohľadom špecialistu na permakultúru vytovrí voňavá bylinková špirálu. „Na poobedie sme pripravili workshop tvorivých dielní, kde si každý bude môcť vyskúšať rôzne techniky spracovania materiálov, ktoré by inak skončili v kontajneri,“ pokračovali organizátori.

Eko deň spojí ľudí

Málokto vie, že v Sásovej a jej blízkom okolí rastie množstvo liečivých a jedlých rastlín. Ktoré to sú a ako ich využiť, sa môžu Sásovčania dozvedieť na prednáške, spojenej aj s malou ochutnávkou. Nebude chýbať ani bazár, kde každý môže predať, darovať, vymeniť alebo kúpiť čokoľvek, čo je už jednému na obtiaž, no druhému sa môže zísť a urobiť veľkú radosť. „Počas dňa sa bude na ohníku variť guláš, na ktorom si budú môcť návštevníci spoločne pochutnať pred premietaním zaujímavých a inšpiratívnych filmov s environmentálnou tématikou,“ vysvetlili organizátori tohto podujatia

Eko deň má spájať ľudí, ukázať im možnosti, ako môžu zmysluplne tráviť voľný čas priamo na sídlisku, no v príjemnom prostredí zelenej záhradky. „Sásová je miesto kde žijeme a môžeme ho svojimi silami pretvárať tak, aby sa nám tu páčilo. V priebehu celého dňa budeme v spolupráci s umelcami a umelkyňami tvoriť maľbu na stenu telocvične, aby sme takto označili vstup do Komunitného centra, a tiež skrášlili neatraktívne okolie. Naviac budeme celé priestranstvo čistiť, a to za účasti aktivistov a aktivistiek zo Zelenej hliadky,“ dodali na záver organizátori.

Foto: Eko deň

V Sásovej sa uskutoční Eko deň: Organizátori sa pokúsia vyvrátiť stereotyp betón
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM