Jakub Forgács Samospráva

V obci pri Bystrici nové vedenie tento rok mať nebudú: Pre TOTO si musia starosta aj poslanci počkať!

V obci neďaleko Banskej Bystrice sa novozvolený starosta a poslanci ujmú svojich funkcii neskôr ako čakali. Počkať si musia až na budúci rok. Čo je vo veci?

Ilustračný obrázok k článku V obci pri Bystrici nové vedenie tento rok mať nebudú: Pre TOTO si musia starosta aj poslanci počkať!
Zdroj: TASR

Obec Môlča v Banskobystrickom okrese s necelými 400 obyvateľmi sa novozvoleného starostu Jána Kluku dočká až v novom roku. Dosluhujúci starosta Stanislav Ľupták, ktorý v novembrových komunálnych voľbách už nekandidoval, doteraz neoznámil termín ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva. To sa má podľa zákona uskutočniť najneskôr v pondelok 15. decembra.

„Napriek mojej snahe a kontaktu s odstupujúcim starostom, ktorého som osobne požiadal o zvolanie ustanovujúceho zastupiteľstva v zákonom stanovenom termíne, odmietol ho zvolať,“ reagoval v piatok nový starosta Kluka. On aj piati obecní poslanci sa tak svojich funkcií ujmú až 2. januára 2015. Vtedy sa ustanovujúce zastupiteľstvo už koná automaticky zo zákona.

Ako v piatok potvrdil odchádzajúci starosta Ľupták, ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva nezvolá do 15. decembra, a to z dôvodu „dočerpania nevyčerpaných dovoleniek“. Ako tiež dodal, Môlča nie je jediná dedina v okolí, ktorá sa rozhodla počkať až na náhradný termín.

„Náhradný termín uskutočnenia ustanovujúceho zastupiteľstva je v 30. pracovný deň po voľbách, čo vychádza na 2. januára 2015. Od 16. decembra 2014 do 2. januára 2015 sa už nesmie konať žiadne zasadnutie zastupiteľstva,“ konštatoval banskobystrický komunálny právnik Vladimír Pirošík. Podľa predsedu ZMOS Jozefa Dvonča „náhradný termín uskutočnenia ustanovujúceho zastupiteľstva je už opatrením proti nezákonnému postupu a nečinnosti povinného orgánu samosprávy so všetkými následkami“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM