Jakub Forgács Kultúra

V meste zažijeme nevšedný festival: Pokochajte sa na snímkach z Brazílie!

Pod Urpín mieri nevšedný filmový festival. Nebude však venovaný len snímkam z Brazílie, ale priblíži oveľa viac z kultúry tohto futbalom žijúceho národa. Pozrite, na čo všetko sa v Banskej Bystrici môžete tešiť.

Ilustračný obrázok k článku V meste zažijeme nevšedný festival: Pokochajte sa na snímkach z Brazílie!
Foto: Jaroslav Dodok

Brazílsky filmový festival Brazil Visual sa pod Urpínom uskutoční od soboty do pondelka. Nebude sa však venovať „len“ filmom. Organizátori sa zamerali aj na bohatšie sprievodné podujatia, medzi ktorými nebudú chýbať workshopy či capoeira. Cieľom festivalu je priblížiť atmosféru krajiny, v ktorej aktuálne prebiehajú Majstrovstvá sveta vo futbalu aj banskobystrickému publiku.

„Festival Brazil Visual sme na základe odoziev z minulého roka chceli priniesť aj do iných miest. Nebolo to umelo vytvorené, skôr priamy osobný záujem ľudí, ktorýh minuloročný festival oslovil, nás presvedčil, a tak sme sa rozhodli zorganizovať festival aj v Banskej Bystrici.“ hovorí Silvia Severíniová, organizátorka festivalu Brazil Visual.

Podujatie je adresované mladým ľuďom, študentom, ale aj milovníkom Brazílie, portugalského jazyka a filmového umenia. Ponuka festivalu je veľmi rôznorodá. Brazil Visual predstaví prostredníctvom snímky „Xingu“ príbeh troch bratov, vychádzajúci zo skutočnej udalosti, ktorého výsledkom bolo založenie prírodnej rezervácie a národného parku v povodí rieky Xingu. Ďalší film Hodinky starého otca prinesie tému Holokaustu z pohľadu brazílskych imigrantov európskeho pôvodu a to samozrejme nie je koniec. „Tak, ako sme načrtli, tento rok to nebude výsostne len o filmoch. Návštevníci sa môžu tešiť aj na tanec capoeira, výstavu fotografií, či tanečné workshopy,“ hovorí Elena Seitlerová, organizátorka festivalu v Banskej Bystrici.

Na jednej platforme, a to kultúrnej, sa v priebehu troch dní stretnú dve odlišné etniká. „Organizovanie filmového festivalu Brazil Visual je dôležité, aj kvôli tomu, že dáva publiku možnosť spoznať rôzné aspekty národa, kultúry a histórie danej krajiny. Brazília je multikulturálna krajina, veľmi rôznorodá vo všetkých oblastiach a s radosťou privíta Slovákov a všetkých cudzincov, ktorí by chceli spoznať jej prírodné krásy a brazílsky ľud,“ hovorí J.E. pani Susan Kleebank, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Brazílie na Slovensku.

Foto: ilustračné

Filmový festival snímkov z Brazílie v Banskej Bystrici
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM