Jakub Forgács Rôzne Správy

V Kynceľovej sa divadlu priúčal aj Paľo Bielik. Ako známy herec a režisér chodil do školy?

V Bystrici a okolí mesta sa narodili a žili mnohé známe osobnosti. Meno Paľa Bielika asi netreba nikomu špeciálne predstavovať!

Ilustračný obrázok k článku V Kynceľovej sa divadlu priúčal aj Paľo Bielik. Ako známy herec a režisér chodil do školy?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Obecný úrad v Kynceľovej sídli v budove niekdajšej evanjelickej ľudovej školy, ktorú navštevoval aj významný herec, režisér a scenárista Paľo Bielik. V pamäti divákov zostane navždy zapísaný ako zbojnícky hrdina Juraj Jánošík, ktorého hral vo filme, divadle a vrátil sa k nemu aj ako režisér. Práve v tejto škole, v detskom hereckom krúžku, urobil svoje prvé kroky na doskách, ktoré znamenajú svet.

Paľo Bielik sa narodil v roku 1910 v Senici, dnešnej časti Banskej Bystrice. Jeho prvé školské kroky viedli do susednej obce Kynceľová, kde navštevoval školu.

„Cesta zo Senice do školy bola krátka, lebo stačilo prebehnúť lávkou ponad Senický potok a už bol v Kynceľovskom chotári. V dospelosti býval v dome U Keráčikov, ktorý sa nachádzal na rázcestí ciest do Senice a Kynceľovej,“ uvádza v materiáli Ján Styk, ktorým podrobne spracoval život tejto významnej hereckej a režisérskej osobnosti v obci a okolí.

Bielik s rodákmi a spolužiakmi z Kynceľovej udržiaval kontakty aj po odchode do Prahy. Pamätníci vraj spomínali, že keď začali chodiť listy z Prahy, hneď vedeli, že „bohóci“ majú finančné suchoty. Tak ľudia volali umelcov v Prahe. Ako dobrí rodáci vždy nejako pomohli.

„Paľo Bielik aktívne pôsobil v banskobystrických ochotníckych súboroch. V jednom z nich hral titulnú postavu Jánošíka, ktorú videl aj fotograf a filmár Karol Plicka. Keď v roku 1936 hľadal režisér Martin Frič hlavného hrdinu do pripravovaného filmu Jánošík, upozornil práve na neho. Takmer dvojmetrový, výborne vyzerajúci Bielik Friča okamžite zaujal a veľký domáci i zahraničný úspech filmu len potvrdil správnosť jeho voľby,“ spomína Styk.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z Kynceľovej!

V OBRAZOCH: Obec Kynceľová pri Bystrici
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM