Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Kedysi ju nazývali Göncölfalva. Poznáte známu obec pri Bystrici?

Má iba okolo 400 obyvateľov a kedysi bola mestskou časťou Bystrice. V neveľkej dedinke však majú smelé plány!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kedysi ju nazývali Göncölfalva. Poznáte známu obec pri Bystrici?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Obec Kynceľovú, ktorá je od najväčšieho banskobystrického sídliska Sásová vzdialená len na skok, mnohí dodnes považujú za mestskú časť Banskej Bystrice. To však bola pravda iba do roku 1990, vtedy sa od mesta pod Urpínom odčlenila. Osamostatnenie vnímala ako odvážny krok, na jednej strane prevládali obavy, či sa situácia miestnych nezhorší, pokiaľ ide o dopravu alebo zásobovanie, na druhej zasa argumenty, že krajské mesto málo investovalo do jej rozvoja, kým bola jeho súčasťou.

Súčasná hlava obce Martina Kubišová je na čele už tri funkčné obdobia. Po prvom zvolení za starostku patrila medzi najmladšie na Slovensku.

„Sme ideálne miesto, len kilometer od obchvatu, takže ten, kto tu býva, vie sa dostať na R1, všade tam, kde potrebuje. Od mesta je to čoby ste kameňom dohodili. Obec intenzívne pracuje na novom územnom pláne, lebo stále sme boli iba doplnkom územného plánu Banskej Bystrice. Chceme samostatný územný plán ako obec a plánujeme požiadať o dotáciu,“ reagovala Kubišová v súvislosti s rozširovaním obce a záujmom Banskobystričanov bývať tam.

Kynceľová, v ktorej dnes žije okolo 400 obyvateľov, leží pod Nízkymi Tatrami v Banskobystrickom okrese. Patrí do mikroregiónu Pod Panským dielom, ktorý hraničí zo severu so Starými Horami, Motyčkami a Donovalmi, z východu s Moštenicou, Lučatínom, Ľubietovou, z juhu s Ponikami, z juhozápadu s mestom Banská Bystrica. Celý mikroregión sa nachádza v tesnej blízkosti mesta pod Urpínom, ktoré preň plní funkciu sídla s vyššou občianskou vybavenosťou a funkciu dopravy a zamestnanosti.

Prvá historická zmienka o Kynceľovej sa datuje od roku 1435 pod názvom Kunczelfalva. Názov obce sa postupne menil na Kunczldorf, neskôr Kinczeldorf, v roku 1680 Kinczelowa, maďarsky Göncölfalva až po dnešný názov Kynceľová. V 13. storočí bola poddanskou obcou na banskobystrickom mestskom teritóriu. V rokoch 1496–1526 patrila Thurzovcom, potom mestu Banská Bystrica. V roku 1828 sa v dedine nachádzalo 14 domov a 107 obyvateľov. V 18. až 20. storočí sa zaoberali poľnohospodárstvom a povozníctvom. Začiatkom 20. storočia boli miestni známi ako murári a tesári.

Erb obce tvorí vysoké zelené trojvršie. Zo spodného okraja štítu vyrastajú tri veľké zlaté klasy, ktoré ilustrujú zdroj obživy obyvateľov. Trojvršie miestne vrchy – Malý, Panský a Selecký diel.

Pozrite si Kynceľovú v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Obec Kynceľová pri Bystrici
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM