Jakub Forgács Správy

V bystrickej nemocnici pomáhajú extrémne obéznym. Žalúdok tu zmenšovali už 150 krát

Extrémne obéznym ľuďom vie zákrokom pomôcť i Rooseveltova nemocnica. Lekári dokážu chirurgicky zmenšiť objem žalúdka a s ním aj odstrániť "hormón hladu".

Ilustračný obrázok k článku V bystrickej nemocnici pomáhajú extrémne obéznym. Žalúdok tu zmenšovali už 150 krát
5
Galéria

Extrémne obézni ľudia majú o desať rokov kratší a navyše aj horší život s množstvom zdravotných komplikácií. Nádejou pre nich môže byť bariatrický zákrok, teda chirurgické zmenšenie objemu žalúdka a s ním aj odstránenie „hormónov hladu“. Konštatoval to v piatok na tlačovej besede Ľubomír Marko, prednosta Chirurgickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktorá patrí medzi tri vedúce bariatrické pracoviská na Slovensku. V tomto roku tam vykonali už 150. operáciu.

Na Slovensku sa problém extrémnej obezity týka takmer 100 000 ľudí. „Ľudia s extrémnou obezitou, teda BMI (body max index) nad 40, žijú nielen menej kvalitný život, ale kratšie než ľudia s normálnym BMI (18,5–25),“ pripomenul prednosta.

Jedným z bariatrických výkonov, ktoré sú momentálne na vzostupe, je sleeve resekcia, pri ktorej sa natrvalo odstráni asi 80 percent žalúdka. Spolu s resekovaním jeho časti sa odstráni aj časť buniek zodpovedných za pocit hladu, pričom hlavná funkcia zostávajúcej časti žalúdka je nezmenená.

„Objem žalúdka sa po operácii zmenší z 1,5 litra na asi 150 ml. Dnes sa vo svete už nehovorí o bariatrickej chirurgii, ktorá rieši len chorobnú obezitu, ale o metabolickej chirurgii, a to najmä preto, že rieši cukrovku a iné metabolické ochorenia,“ vysvetlil Marko.

Menší žalúdok spôsobí, že extrémne obézny človek začne prijímať menej potravy, čo spolu so zmenou životného štýlu môže viesť k významnej redukcii váhy a k zlepšeniu zdravotného stavu. U pacientov sa upravia hodnoty cukru v krvi, zníži sa krvný tlak a ustúpia bolesti kĺbov a chrbtice. Musia však dodržiavať predpísanú životosprávu.

Podľa odborníkov z Rooseveltovej nemocnice nie každý pacient je však na operáciu vhodný. Základným kritériom je BMI nad 40 bez pridružených ochorení alebo BMI nad 35 s pridruženými problémami ako cukrovka, vysoký krvný tlak či dlhodobé bolesti kĺbov a chrbtice riešené ortopédom alebo neurológom. Zároveň je potrebné vyšetrenie endokrinológa, ktorý musí potvrdiť, že pacient je hormonálne v poriadku a tiež vyšetrenie psychológa, aby sa vylúčili prípadné psychické poruchy ako príčina extrémnej obezity. Chirurgický zákrok patrí medzi štandardné operačné výkony a pacienti zhruba na tretí deň opúšťajú nemocnicu. Náklady na tento zdravotnícky zákrok vychádzajú okolo 5000 eur a v tomto roku by ho už mali hradiť všetky zdravotné poisťovne.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z operácie, ako aj pacientky, ktoré ju podstúpili!

V OBRAZOCH: V Rooseveltke vykonali už 150. chirurgické zmenšenie žalúdka
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM