Správy Samospráva

V Bystrici zasadal krízový štáb: Mesto chce pomôcť Ukrajincom, máte voľné domy či byty?

Aktuálne žije v Banskej Bystrici viac ako 700 obyvateľov Ukrajiny. Mesto chce pomôcť nielen im, ale aj tým, ktorí zo svojej krajiny utekajú pred vojnou.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici zasadal krízový štáb: Mesto chce pomôcť Ukrajincom, máte voľné domy či byty?
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Banskobystrická samospráva vyjadruje solidaritu Ukrajine a odsudzuje útok Ruskej federácie na susednú krajinu. Mesto chce pomôcť Ukrajincom, žijúcim na území Banskej Bystrice, ako aj tým, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. O možnostiach pomoci sa v piatok hovorilo na krízovom štábe, ktorý zvolal primátor Ján Nosko.

Pomoc s ubytovaním

Mesto kontaktovalo partnerov, ktorí by mohli byť súčinní pri potrebe tlmočenia a tiež pracuje na vytypovaní možných kapacít pre ubytovanie. Zároveň vyzýva všetkých, ktorí majú voľné rodinné domy, byty, chaty alebo akékoľvek iné priestory a sú ochotní ich poskytnúť prichádzajúcim ľuďom z Ukrajiny, alebo vedia pomôcť iným spôsobom, aby dali vedieť na adrese ic@banskabystrica.sk.

V radnici na Námestí SNP samospráva zriadila hotspot určený ako kontaktné miesto pre prichádzajúcich ľudí. Posilňuje informačné centrum, otváracie hodiny už počas víkendu budú v čase 9.00 až 17.00 hod. V prípade, že si to situácia vyžiada, mesto je pripravené priestor radnice zabezpečiť potrebným personálom. Možné je kontaktovať sa aj na stálu službu mestskej polície na čísle 048/4330804.

Ďalšia podpora

V súčasnosti rovnako funguje infolinka Ligy za ľudské práva na čísle 0918 366 968, ktorá slúži všetkým Ukrajincom. Otázky o možnostiach vstupu na Slovensko je rovnako možné posielať na e-mailovú adresu: ukrajina@hrl.sk.

„Chcem všetkých poprosiť, aby boli pokojní a svojim konaním neprispievali k polarizácii vzťahov medzi obyvateľmi mesta. Naši ukrajinskí susedia sa nachádzajú v mimoriadne ťažkej situácii, kedy sa boja o svoju bezpečnosť a potrebujú nás,“ zdôraznil Nosko. „Svoju podporu som prejavil aj primátorovi nášho partnerského ukrajinského mesta Sumy. V liste adresovanom Oleksandrovi Lysenkovi som deklaroval, že ako mesto podporujeme hodnoty demokratických krajín a sme pripravení im pomôcť,“ dodal Nosko s tým, že aktuálne žije v Banskej Bystrici viac ako 700 obyvateľov Ukrajiny.

Zábery zo situácie na Ukrajine si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

FOTO: Ľudia na Ukrajine húfne opúšťajú Kyjev
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM