Správy

Podpora pre Ukrajincov je veľká aj v Bystrici: KOĽKO ich žije pod Urpínom?

Na vojenský útok Ruska na Ukrajinu reagujú nielen osobnosti, ale aj inštitúcie. Ukrajincov podporuje BBSK, mesto, UMB aj opera.

Ilustračný obrázok k článku Podpora pre Ukrajincov je veľká aj v Bystrici: KOĽKO ich žije pod Urpínom?
Zdroj: TASR

V Banskej Bystrici žije viac ako 700 Ukrajincov. Podporu im vyjadrilo mesto aj kraj. "Odsudzujem útok zo strany Ruska na našu susednú krajinu. Svoju podporu som prejavil i primátorovi nášho partnerského ukrajinského mesta Sumy,“ reagoval na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.

Podpora od BBSK aj UMB

Na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja od štvrtka veje ako symbol podpory ukrajinská zástava. Vo štvrtok podvečer sa konal tichý protest pred objektom honorárneho konzulátu Ruskej federácie v Banskej Bystrici. Jeho účastníci v okolí popriväzovali modrožlté stužky.

Univerzita Mateja Bela (UMB), kde študujú ukrajinskí, ale aj ruskí študenti, s hlbokým znepokojením sleduje aktuálny vývoj udalostí na Ukrajine. „Ubezpečujeme našich ukrajinských študentov a zamestnancov, že UMB je v rámci svojich možností pripravená poskytnúť im maximálnu podporu v tom, aby mohli zotrvať na univerzite a pokračovať v štúdiu a v práci. Pracovníci UMB sú pripravení komunikovať o ich potrebách a hľadať riešenia, ktoré pomôžu stabilizovať konkrétnu osobnú situáciu,“ uviedla UMB na webe s tým, že aktívne pracuje na vytvorení možností ďalšej podpory. Pevne verí, že nedôjde k roztržkám študentov oboch krajín.

Pridala sa aj opera

Aj Štátna opera v Banskej Bystrici podporuje Ukrajinu. „Pridávame sa k iniciatíve slovenských a českých divadiel nasvietením budovy Štátnej opery vo farbách Ukrajiny,“ informovala opera.

Zábery zo situácie na Ukrajine si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

FOTO: Ľudia na Ukrajine húfne opúšťajú Kyjev
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM