Jakub Forgács Správy

V Bystrici urobili 400. transplantáciu pečene: Pacient ju dostal vo VÝNIMOČNÝ deň

Pán Milan sa práve chystal v kruhu blízkych osláviť meniny, keď mu zazvonil mobil a transplantačný hepatológ mu oznámil, že majú pre neho pečeň.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici urobili 400. transplantáciu pečene: Pacient ju dostal vo VÝNIMOČNÝ deň
1
Galéria

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta Banská Bystrica uskutočnili už neuveriteľnú štyristú transplantáciu pečene. Pacient ju dostal v deň svojich menín. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice, Ružena Maťašeje.

Výnimočný darček

„57-ročný pán Milan z Martina dostal v deň svojich menín výnimočný darček. Zlyhávajúcu pečeň mu odborníci v banskobystrickom Transplantačnom centre nahradili darovaným orgánom. Práve sa chystal v kruhu blízkych osláviť Milana, keď mu zazvonil mobil a transplantačný hepatológ mu oznámil, že majú pre neho pečeň a má sa pripraviť na odchod do nemocnice,“ uviedla Maťašeje.

Pečeň odobratá od mŕtveho darcu bola podľa jej slov transplantovaná pacientovi v neskorých nočných hodinách transplantačným tímom pod vedením MUDr. Igora Slobodníka a MUDr. Evy Kušíkovej.

Významný míľnik

„Dosiahnutý počet 400 transplantácií pečene je významný z viacerých dôvodov. Takýto počet je známkou toho, že tento zložitý program sa plne etabloval v našej nemocnici a funguje 24 hodín sedm dní v týždni. Na fungovaní programu participujú všetky kľúčové oddelenia celej nemocnice. Z transplantačného programu benefitujú v prvom rade pacienti. V druhom rade je to aj významný prísun nových skúseností pre zdravotnícky personál, ktorý sa tak posúva svojím vzdelaním na vysokú odbornú úroveň. V konečnom dôsledku je tento program výnimočný nielen pre pacientov, ale aj pre celú nemocnicu. Ročne urobíme okolo 40 transplantácií pečene. Našim najbližším cieľom je naďalej zvyšovať tento počet, na čo určite máme personálne aj odborné kapacity. Pevne verím, že transplantácie pečene sa budú v našej nemocnici naďalej rozvíjať a budeme dosahovať stále lepšie výsledky,“ uviedol prednosta Kliniky transplantačnej chirurgie SZU MUDr. Július Janek, PhD.

„Vo FNsP F.D. Roosevelta pečeň transplantujeme od roku 2008. Transplan­tačný program patrí medzi medicínsky najnáročnejšie programy. To, že pacienti na Slovensku majú k dispozícii tento život zachraňujúci výkon je možné vďaka nesmiernemu dlhoročnému nasadeniu množstva odborníkov nemocnice a ako hodinky fungujúcej medziodborovej spolupráci, začo som kolegom veľmi vďačný,“ uviedol vedúci transplantačného centra MUDr. Vladimír Baláž, PhD.

V Transplantačnom centre v Banskej Bystrici zabezpečujú odbery orgánov od mŕtvych aj živých darcov, vykonávajú transplantácie obličiek a ako jediné pracovisko na Slovensku aj transplantáci­e pečeň.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V Bystrici urobili 400. transplantáciu pečene
1
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM