Marcel Páleš Samospráva

Snahy o nemotorovú dopravu v Bystrici: V sedle bicykla štartoval dokonca aj Envirofilm

Banskobystrickí cyklisti symbolicky odštartovali v sobotu o 9:00 v mestskom parku propagačnou cyklojazdou 19. medzinárodný festival filmov o životnom prostredí Envirofilm. Celkovo sa v Bystrici upriamuje viac pozornosti na nemotorovú dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Snahy o nemotorovú dopravu v Bystrici: V sedle bicykla štartoval dokonca aj Envirofilm
Zdroj: Dnes24.sk

Jednotne oblečení v zelených vestách, s logom festivalu Envirofilm, prešli z mestského parku cez mestskú pamiatkovú zónu. Samozrejme s povolením a za prítomnosti mestskej polície a dokonca aj jej dvoch príslušníkov na bicykli. Potom cez Námestie SNP do parku pod Pamätníkom SNP a späť.

Cyklistov podporilo aj slnko

Ráno počasie nevyzeralo priaznivo, avšak nečakane sa vyčasilo a cyklistom v pelotóne na cestu zasvietilo aj slnko. Tí sa rozhodli spropagovať blížiaci sa festival Envirofilm a vyjadriť podporu nemotorovej doprave v meste. K cykloiniciatíve sa pridali aj ďalšie festivalové mestá: Košice, Krupina a Bratislava.

Po absolvovaní trate sa prítomným prihovorili účastníci cyklojazdy – primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola a manažérka festivalu Envirofilmu Dagmar Rajčanová. Pre účastníkov cyklojazdy boli pripravené prezentácie alternatívnych foriem mestskej prepravy v podobe triximobilu a elektrobicyklov. Jazdu na elektrobicykli si mnohí vyskúšali a zhodli sa na tom, že v náročnom teréne je vynikajúcim riešením pre menej zdatných cyklistov.

Potreba zlepšenia podmienok pre cyklistov v meste

Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica (OCI BB) – organizátor tohto podujatia – a Slovenská agentúra životného prostredia – organizátor festivalu Envirofilm – týmto podujatím poukázali na potrebu zlepšenia podmienok pre nemotorovú dopravu v meste. Ako vysvetlila Andrea Štulajterová z OCI BB, hromadná cyklojazda bola prvou z júnových akcií, ktoré majú dostať cyklodopravu a ďalšie formy ekologickej dopravy do pozornosti verejnosti.

„Podľa nedávno zverejneného prieskumu má Banská Bystrica ako krajské mesto len 400 metrov cyklotrás. Na porovnanie – mestá ako Nitra alebo Prešov ich majú približne 12 kilometrov, nehovoriac o Košiciach alebo Bratislave,“ uviedla zástupkyňa OCI BB.

„Momentálne sme síce na chvoste slovenského rebríčka, ale posledné kroky mesta naznačujú, že by sme sa v ňom mohli pomaly šplhať nahor. Jednou z prvých lastovičiek bude aj sprístupnenie prejazdu Námestím SNP pre cyklistov,“ dodala Štulajterová.

Zdroj a foto: Slovenská agentúra životného prostredia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM