Jakub Forgács Rôzne

V Bystrici štartuje Európsky týždeň mobility. Deň bez áut, aký sme ešte nezažili

Urobte niečo pre svoje telo a odľahčite dopravu v meste. Pozrite si program akcie, ktorá Bystričanov láka z áut na bicykle a do MHD!

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici štartuje Európsky týždeň mobility. Deň bez áut, aký sme ešte nezažili
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Slovenské mestá štartujú aktivity Európskeho týždňa mobility 2016 (ETM 2016) kampaňou, ktorá vyvrcholí 22.septembra 2016 Dňom bez áut. Do národnej kampane ETM 2016 sa prihlásilo 46 miest (vlani sa do kampane zapojilo 30 slovenských miest), ktoré si naplánovali aktivity súvisiace s ústrednou témou: Inteligentná a udržateľná mobilita – investícia do Európy, alebo sa zapoja do Dňa bez áut a vyčlenia jednu či viaceré zóny v meste výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu. Nechýba medzi nimi ani Banská Bystrica.

Program ETM 2016 v Banskej Bystrici

  • 19. – 20. septembra 2016 – Banská Bystrica na dvoch kolesách (štart 16:45 z Huštáku) – Cyklopotulkami po plánovaných cyklotrasách v meste bude všetkých záujemcov sprevádzať vedúci Odboru územného plánovania a architekta mesta MsÚ v Banskej Bystrici Vladimír Letovanec. Predstaví trasovanie a konkrétne riešenia pripravovaných cyklotrás. Prioritou vedenia je v najbližších rokoch vybudovať 25 km cyklotrás a prepojiť tak jednotlivé mestské časti. V mestskom rozpočte bola preto v tomto roku vyčlenená na výkup pozemkov a spracovanie projektových dokumentácií rekordná suma finančných prostriedkov – 360 000 eur. Po cyklojazdách pre účastníkov pripravené občerstvenie a neformálna diskusia k téme cyklorozvoja v meste
  • 21. septembra 2016 – Žiť lepšie je vlastne jednoduché (14:00 – 17:00, poliklinika Sásová) – Do aktivity, ktorá je zameraná na Týždeň dobrovoľníctva, sa zapojí aj vedenie mesta. S aktívnymi Banskobystričanmi upraví zeleň a osadí niekoľko cyklostojanov pred polikliniku v Sásovej. Ďalšie cyklostojany pribudnú pri vybraných základných školách – ZŠ Ďumbierska, ZŠ Golianova a ZŠ Spojová.
  • 22. septembra 2016 – Deň bez áut (6:00 – 18:00, Námestie slobody) – Vlani si Banská Bystrica odniesla ocenenie za kreatívnu aktivitu Deň bez áut. V rámci nej sa v improvizovanej triede pri Barbakane učili žiaci o ekologických spôsoboch dopravy. Tento rok sa uzavrie časť parkoviska pred Domom kultúry. V duchu aktivity „Vymeňme 2 kilá tuku za 3 roky života naviac!“ sa budú môcť obyvatelia mesta povoziť na elektrotrojkolkách, elektrobicykloch i triximobiloch. Vedenie mesta porozpráva o dopravnej politike i aktuálnych opatreniach a Občianske združenie EnviroFuture o tom, prečo je dobré vymeniť auto za bicykel.

Priebežné aktivity:

  • Zriaď si čipovú kartu v termíne 16. septembra – 16. októbra 2016 a hraj o hodnotné ceny (bicykel, kredity na čipové karty a pod.)
  • Jazdi MHD a vyhraj bicykel – súťaž pre základné školy v meste
  • Inštalácia cyklostojanov na vybratých základných školách v meste
  • Na bicykli do obchodu – kampaň pre všetky obchodné prevádzky v meste
  • S hadom na zebre – medzinárodná súťaž pre základné školy

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzeral bystrický Deň bez áut minulý rok!

Čítajte tiež:

Dobrodružstvo, aké sme v Bystrici ešte nezažili. Jedinečná mestská hra v uliciach

Prírodný chodník aj paletové lavičky. Bystrické Sídlisko čaká veľké skrášľovanie

FOTO: Trieda gymnazistov skončila na ulici
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM