Správy

V Bystrici spustili veľkokapacitné odberové miesto: Vybaví stovky ľudí denne, FOTO

Veľkokapacitné mobilné odberové miesto sa nachádza v Banskej Bystrici na parkovisku na Mičinskej ceste (bývalá dočasná autobusová stanica).

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici spustili veľkokapacitné odberové miesto: Vybaví stovky ľudí denne, FOTO
14
Galéria

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica spustila v stredu 9. 9. 2020 do prevádzky veľkokapacitné odberové miesto, kde sú odoberané vzorky indikovaným občanom na testovanie na Covid –19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Odber na veľkokapacitnom mobilnom odberovom mieste (MOM) absolvoval v stredu aj predseda ĽSNS a poslanec Národnej rady (NR) SR Marian Kotleba.

Až 300 odberov denne

Veľkokapacitné mobilné odberové miesto sa nachádza v Banskej Bystrici na parkovisku na Mičinskej ceste (bývalá dočasná autobusová stanica). „Účelom jeho zriadenia a prevádzky je zvýšenie dennej kapacity odberu biologického materiálu pre laboratórnu diagnostiku na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 u indikovaných pacientov. Odberové miesto zlepší logistiku, zároveň urýchli proces odberu a odbremení lôžkové oddelenie infektológie od náporu testovaných, ktorých bolo doteraz v objekte s náročným prístupom denne okolo stovky,“ uviedla.

„Odberové miesto bude momentálne k dispozícii pondelok až piatok od 8.00 do 16.00 hod. Zdravotnícki pracovníci nemocnice budú schopní, s postupným nábehom, denne vybaviť až 300 odberov, čo je významné navýšenie kapacity,“ hovorí Maťašeje.

V spolupráci s mestom

„Zorganizovať zriadenie miesta nebolo jednoduché, pretože v okolí nemocnice sa nenachádza kapacitne vyhovujúce voľné priestranstvo. Oslovili sme preto zástupcov Mesta Banská Bystrica, ktorí nám vyšli v ústrety, vypožičali priestor parkoviska a boli nápomocní pri vybavení potrebnej administratívy,“ vysvetľuje Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka nemocnice.

„Vďaka spolupráci a rýchlej organizácii sa nám podarilo odberové kontajnery pripojiť na vodu a elektriku. Zriaďovanie veľkokapacitného odberového miesta nám skomplikovali silné dažde, ktoré v pondelok zaliali polovičnú časť pozemku a pri odčerpávaní vody museli zasiahnuť banskobystrickí hasiči,“ dopĺňa Milan Urbáni, medicínsky riaditeľ.

„Chcela by som v mene nemocnice vyjadriť veľké poďakovanie všetkým organizáciám – Mestu Banská Bystrica, Mestskej polícii, Dopravnému podniku mesta BB, Krajskému riaditeľstvu PZ a HaZZ v Banskej Bystrici, vďaka ktorým sa nám podarilo veľkokapacitné odberové miesto zriadiť za 5 pracovných dní,“ uvádza generálna riaditeľka.

Pod kontrolou polície

Ako ďalej hovorí Maťašeje, vstup do odberového areálu budú riadiť príslušníci Policajného zboru SR, ktorí budú zároveň kontrolovať, či má osoba COVID-PASS. „Miesto pozostáva zo štyroch pracovísk – registrácie a troch odberových miest. Dve miesta sú prístupné peši a na jednom odoberajú stery testovaným sediacim v aute,“ doplnila..

"Na odberové miesto nie je možné prísť občanom svojvoľne, ale len na základe vydaného COVID PASSu na daný deň a na príslušné odberové miesto. COVID PASS je vydaný po elektronickej registrácii upozorňuje Maťašeje.

Ako sa objednať?

  1. telefonicky u vášho všeobecného lekára,
  2. telefonicky na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ), pod ktorý územne spadáte,
  3. cez vygenerovanie COVID PASSu v aplikácii Moje ezdravie alebo požiadajte o vyšetrenie priamo na stránke
  4. registrácia pri príchode z rizikovej krajiny – https://korona.gov.sk/ehranica/

Negatívny výsledok otestovaným osobám oznámi podľa slov Maťašeje Národné centrum zdravotníckych informácií prostredníctvom SMS do 96 hodín. Občanov s pozitívnym výsledkom bude kontaktovať Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Testovanie samoplatcov

„Samoplatcovia žiadajú o vyšetrenie na COVID-19 najmä v súkromných laboratóriách. Vyšetrenie samoplatcov poskytuje aj Infektologická ambulancia, Starý nemocničný areál FNsP F. D. Roosevelta, Cesta k nemocnici 1, Banská Bystrica po predchádzajúcom objednaní sa na telefónnom čísle 048/433 5315,“ spomenula Maťašeje s tým, že cena je 65 eur.

„Zriadené veľkokapacitné odberové miesto nahradí to, ktoré bolo doteraz na ambulancii Oddelenia infektológie v starom nemocničnom areáli,“ uvádza hovorkyňa.

V priloženej fotogalérii nájdete zábery veľkokapacitného mobilného odberového miesta na odber vzoriek a testovanie COVID-19!

V OBRAZOCH: V Bystrici otvorili veľkokapacitné mobilné odberové miesto
14
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM