Iné športy

V Bystrici si zmeria sily vyše 250 plavcov z 11 krajín. Príde aj svetová elita

Aj tohto roku sa majú fanúšikovia plávania z celého Slovenska na čo tešiť. Menoslov pretekárov plaveckého mítingu Banská Bystrica Cup je nabitý zvučnými menami.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici si zmeria sily vyše 250 plavcov z 11 krajín. Príde aj svetová elita
8
Galéria
Zdroj: Plavecký oddiel UMB

Celkove 252 pretekárov (141 mužov a 111 žien) z 56 klubov a jedenástich krajín (Brazílie, Česka, Chorvátska, Litvy, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovenska, Srbska, Švajčiarska a Ukrajiny) evidujú po odhláškach usporiadatelia z plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica na 12. ročníku plaveckého mítingu Banská Bystrica Cup, ktorý sa uskutoční už tento víkend v krytom 50-metrovom bazéne Štiavničky. Informoval o tom Milan Záborský, manažér a riaditeľ pretekov.

Banskobystrický pohár patrí medzi najväčšie plavecké mítingy na Slovensku. Pravidelne sa na ňom zúčastňujú najväčšie svetové, či európske hviezdy plávania, nevynímajúc ani domácich top pretekárov. Na Štiavničkách sa predstavili traja olympijský víťazi, najrýchlejšia žena planéty, siedmi majstri sveta, deviati majstri Európy, majster južnej Ameriky, majster strednej Ameriky a Karibiku, svetoví a európski rekordéri ale aj dvaja víťazi olympijských hier mládeže.

Svetová elita v bystrickom bazéne

Plavecké podujatie s jedenásťročnou históriou je synonymom plaveckej elity, ktorá sa tu rok čo rok stretáva (na štarte sa objavili pretekári už z 31 krajín z celého sveta), aby predviedla čo najlepšie výkony, splnila kvalifikačné limity pre účasť na Olympijské hry 2020 v Tokiu, ale aj na najprestížnejších podujatiach v roku 2019 (Majstrovstvá sveta dospelých v Gwangju, letnú svetovú Univerziádu v Neapole, Majstrovstvá sveta juniorov v Budapešti, Majstrovstvá Európy juniorov v Kazani a Európsky olympijský festival mládeže v Baku).

Aj tohto roku sa majú fanúšikovia plávania z celého Slovenska na čo tešiť. Menoslov avizuje atraktívnu Zsuzsannu JAKABOSSOVÚ z Maďarska (7-násobnú európsku šampiónku, 9-krát striebornú a 10-krát bronzovú z európskych šampionátov). Giedriusa TITENISA z Litvy (2-násobného víťaza svetovej Univerziády a medailistu zo svetových a európskych šampionátov), vicemajsterku sveta a víťazku Európskych hier Caroline PILHATSCHOVÚ z Rakúska, Banskobystričanom už veľmi dobre známeho a populárneho Nelsona Da SILVU z Brazílie (5-násobného majstra južnej Ameriky a viacnásobného medailistu zo série pretekov svetového pohára).

Na štarte sa ďalej predstavia vicemajster Európy Gábor BALOG z Maďarska, bronzoví medailisti z Majstrovstiev Európy Sebastian SABO zo Srbska a Krisztián TAKÁCS z Maďarska, poliak Damian CHRZANOWSKI (bronzový z Európskych hier a Majstrovstiev Európy juniorov), kraulový šprintér Maxim LOBANOVSKIJ z Maďarska (finalista Majstrovstiev sveta, piaty a šiesty z európskych šampionátov), štvrtý z Európskych hier a bronzový medailista z Európskeho olympijského festivalu mládeže Viacheslav OHNOV z Ukrajiny, výborný znakár Bence SZENTES z Maďarska (účastník svetovej Univerziády a Majstrovstiev Európy), Sasha TOURETSKA zo Švajčiarska (dcéra presláveného trénera Genadija Tureckého, ktorý trénoval fenomenálneho 4 násobného olympijského víťaza Alexandra Popova z Ruska), ktorí sľubujú kvalitné výkony.

Z nastupujúcej generácie plavcov, ktorí sa však už presadzujú medzi dospelými to budú víťaz Olympijských hier mládeže, Majster Európy juniorov, strieborný medailista z európskych hier, bronzový z Majstrovstiev sveta juniorov ako aj Európskeho olympijského festivalu mládeže Nikola OBROVAC z Chorvátska, dva razy bronzová z Majstrovstiev Európy juniorov Alexandra POLANSKÁ z Poľska.

Aj slovenská špička

Banskobystrické podujatie si pravidelne zaraďuje do svojho kalendára aj slovenská špička. Česť hájiť slovenské farby tak bude mať Tomáš KLOBUČNIK (5. miesto na Majstrovstvách sveta 2014 v Dohe, 4. miesto na Majstrovstvách Európy 2013 v Herningu), Adam ČERNEK (účastník Majstrovstiev sveta a Európy juniorov, ale už aj Majstrovstiev Európy dospelých), Sára NIEPELOVÁ, Sabína KUPČOVÁ, Barbora MIKUŠKOVÁ (účastníčky Majstrovstiev sveta 2018 v krátkom bazéne), Jozef BEŇO (účastník Majstrovstiev Európy 2018), Matej DUŠA (účastník Majstrovstiev Európy juniorov), ale aj ďalší seniorskí a juniorskí reprezentanti SR.

„Žiaľ, z rôznych dôvodov neprídu pôvodne prihlásená súčasná najlepšia svetová plavkyňa a 3 násobná olympijská víťazka Katinka HOSSZUOVÁ z Maďarska, Majsterka Európy juniorov Dalma SEBESTYÉNOVÁ, taktiež z Maďarska ako aj plavci z Nemecka a Talianska, ktorí mali tiež svoju kvalitu.“ informoval Záborský.

Hlavnú cenu podujatia získajú pretekári, ktorí dosiahnu najlepšie bodové výkony podľa tabuliek FINA. Súťažiť sa bude v štyroch vekových kategóriách. Pre troch najlepších mužov a tri najlepšie ženy sú pripravené zaujímavé finančné bonusy a hodnotné ceny, za každý rekord podujatia ďalšie finančné prémie.

„Určite budú padať rekordy, ako aj splnenia kvalifikačných limitov. Očakávame veľmi zaujímavé, ale hlavne vyrovnané súboje vo všetkých mužských šprintoch na 50 metrov. Tí, ktorí sa na tomto plaveckom festivale nebudú môcť zúčastniť osobne, budú ho môcť sledovať prostredníctvom živého televízneho vysielania na internete. Podujatie pod záštitou primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska začína v sobotu 30. marca 2019 o 14:00 a v nedeľu 31. marca 2019 pokračuje od 09:00. Vstup je zdarma.“ dodal záverom Záborský.

Banská Bystrica Cup 2019 sa blíži
8
Galéria
Zdroj: Plavecký oddiel UMB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM