Iné športy

Zlatý úlovok pre bystrické džudo: Marius Fízeľ víťazom Európskeho pohára juniorov

Máriusovi Fízeľovi z ŠK Dukla Banská Bystrica sa v gréckej metropole poradil husársky kúsok. Pred tým, ako mu prvýkrát v jeho kariére zavesili na krk zlatú medailu na turnaji A kategórie, prešiel turnajovým pavúkom bez zaváhania.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý úlovok pre bystrické džudo: Marius Fízeľ víťazom Európskeho pohára juniorov
Zdroj: JUDO Klub Dukla BB

Priviezť zlatú medailu z Európskeho pohára juniorov v akomkoľvek športe je pre športujúcu verejnosť, ale aj všetkých Banskobystričanov, udalosť ojedinelá. Pre priaznivcov džuda v meste pod Urpínom o to viac, že čakanie na víťaza turnaja európskeho rangu v mládežníckych kategóriách trvalo už pekných pár rokov.

Tento víkend sa podaril práve Máriusovi Fízeľovi z ŠK Dukla Banská Bystrica v gréckej metropole husársky kúsok. Predtým, ako mu prvýkrát v jeho kariére zavesili na krk zlatú medailu na turnaji A kategórie, prešiel turnajovým pavúkom bez zaváhania a vo váhe do 100 kg deklasoval všetkých svojich súperov pred časovým limitom – na ipon. Pripísal si na svoje konto prvé víťazstvo v áčkových turnajoch a cenné body do svetového ratingu. Informoval o tom tréner Branislav Slaný.

Márius, už ako dorastenec atakoval európske kovy, v junioroch sa mu podarilo vybojovať v minulom roku striebro v ruskom Sankt Peterburgu a bronz v maďarskom Paksi. Že jeho forma má stúpajúcu tendenciu naznačil aj nedávno, keď na Európskom pohári mužov vo Varšave vybojoval pekné 5.miesto.

Medzi svojimi rovesníkmi v Aténach si už ale bez zaváhania narobil vo svojej váhe „poriadok“. V prvom zápase zvíťazil nad Acetom z Turecka za 47 sekúnd. V druhom kole si hladko poradil s Bielorusom Tarachevichom taktiež pred časovým limitom. V semifinále naň čakalo zvučné meno – Kazach Saduakas – dvojnásobný kontinentálny majster Ázie a víťaz Ázijského pohára v Honk-Kongu. Marius najskôr viedol na wazari, na čo dotiahol zápas do víťazného konca opäť pred časovým limitom.

Jediný, kto mu dokázal vzdorovať celé štyri minúty, bol vo finále Turek Aydin – tretí z Majstrovstiev sveta dorastencov a vicemajster Európy. Pred úderom záverečného gongu však Marius nasadil súperovi držanie a takisto aj finálový zápas pre neho skončil ziskom celého bodu – iponu.

Marius zápasil pod dohľadom trénera juniorskej reprezentácie Jozefa Krnáča, ktorý práve v tejto olympijskej hale vybojoval v roku 2004 pre Slovensko striebornú olympijskú medailu. Zverenec trénera banskobystrickej Dukly Jána Gregora, možno práve tu symbolicky odštartoval neľahkú cestu na olympijské tatami v Tokiu v roku 2020. V každom prípade je však obrovským prísľubom pre banskobystrické džudo do budúcnosti.

Foto: váha do 100kg: zľava 2. miesto Aydin (TUR), 1. miesto FÍZEĽ (SVK), 3. miesto Saduakas (KAZ) a Zekaj (KOS)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM