Jakub Forgács Správy

V Bystrici sa začalo obdobie zimnej údržby. Ako je mesto pripravené na sneh?

15. novembra sa začala zimná údržba ciest. Sneh by od tohto dátumu už nemal nikoho prekvapiť. Sú naň cestári pripravení?

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa začalo obdobie zimnej údržby. Ako je mesto pripravené na sneh?
7
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Obdobie zimnej údržby trvá v Banskej Bystrici od 15. novembra do 31. marca. Nás zaujímalo, ako je na najbližšiu zimu mesto pripravené.

Desiatky ľudí a strojov

„O čistenie ulíc sa bude starať 62 pracovníkov, z toho šiesti sú z Podniku medzitrhu práce – Šanca pre všetkých. Mechanizmov je 26,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

Ako ďalej uviedla hovorkyňa, zimnú údržbu zabezpečuje mesto na 169,4 km vozoviek, takmer 50 tis. m2 parkovísk (49 463 m2), min. 140 tis. m2 chodníkov a 1 542 m schodov.

„Výkony zimnej údržby sa uhrádzajú z dvoch rozpočtov, nakoľko zimné obdobie je na prelome dvoch rokov. V rozpočte na rok 2018 máme k dispozícii ešte 293 000 eur. Návrh rozpočtu na rok 2019 ešte len bude predmetom schvaľovania decembrového mestského zastupiteľstva,“ pokračovala Mojžišová.

Po novom aj pred súkromníkmi

A ako je mesto pripravené na novelu zákona, podľa ktorej musia samosprávy po novom zimnú údržbu zabezpečovať aj na chodníkoch a cestách na verejnom priestranstve pred súkromnými domami a prevádzkami, o ktoré sa doposiaľ starali vlastníci nehnuteľností?

„Okrem finančnej náročnosti vidíme problém aj v nedostatku pracovnej sily. V súčasnosti je pre mestá, resp. dodávateľov služieb zimnej údržby náročné získať dostatok ľudských kapacít na ručné zametanie, ale aj na kvalifikovanú obsluhu strojov a mechanizmov pre strojné čistenie. Hľadáme riešenie, máme svoju predstavu, ako by sme chceli tento nápor práce zvládnuť,“ dodala Mojžišová s tým, že sú na to vyčlenené finančné prostriedky a budú hľadať čo najefektívnejší spôsob ich využitia tak, aby zabezpečili odpratanie snehu z chodníkov, ktoré prináležia mestu.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z minuloročnej zimy v našom meste!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Centrum Bystrice pod snehovou prikrývkou
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM