Jakub Forgács Kultúra

Čo zažiť tento týždeň v Bystrici? Sledujte, aj toto sa bude diať najbližšie dni

Nový týždeň je tu a ak radi plánujete, neprehliadnite redakčný výber top podujatí, ktoré sa v Bystrici počas najbližších dní uskutočnia.

Ilustračný obrázok k článku Čo zažiť tento týždeň v Bystrici? Sledujte, aj toto sa bude diať najbližšie dni
34
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

DUBČEKOVA JAR

19. novembra o 18:30, Štátna opera

Inscenácia Dubčekova jar je autorský titul významného tvorcu z prostredia pantomimického divadla, Milana Sládka. Jeho vznik súvisí s 50. výročím kľúčovej spoločensko-politickej a kultúrnej udalosti Československa, s Pražskou jarou.

DIVADLO Z PASÁŽE: PINOCCHIO

20. novembra o 17:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

Drevený príbeh pre deti od troch do sto rokov na motívy príbehu Pinocchio od Carla Collotiho. Svetoznámy príbeh dreveného panáčika Pinocchia, ktorý sa túžil stať chlapcom…

INOVÁCIE VO VZDELÁVANÍ AKO PREDPOKLAD ROZVOJA SPOLOČNOSTI

20. novembra o 17:15, Divadlo Štúdio

Na podujatí sa od odborníkov a ľudí z praxe dozviete, ako sociálne inovácie pomáhajú zlepšovať verejný život a riešiť naliehavé spo­ločenské otázky a problémy. Tento proces bude ilustrovaný na príkladoch inovácií v oblasti vzdelávania.

HC '05 iCLINIC BB – DUKLA TRENČÍN

20. novembra o 17:30, Zimný štadión

Nenechajte si ujsť domáci duel bystrických baranov. V utorok pod Urpínom vykorčuľujú proti hokejistom Dukly Trenčín.

MONOLÓGY NA DOMA

20. novembra o 19:00, Bábkové divadlo na Rázcestí

Posteľ, Čajník a Doplnky sú príbehmi ne/obyčajného muža a dvoch ne/obyčajných žien prezentované z pohodlia ne/obyčajného domáceho prostredia. Starostlivý výber troch monológov rámcuje tému domova z rôznych hľadísk.

PAVOL HAMMEL A PRÚDY – THE BEST OF 2018

20. novembra o 20:00, Aula Slovenskej Zdravotníckej Univerzity

Najzásadnejšia skupina na slovenskom hudobnom nebi, Prúdy vydáva historicky prvé výberové CD a na rok 2018 chystá turné k 50 rokom albumu Zvonky zvoňte a 70-tym narodeninám Pavla Hammela. Neobíde ani Bystricu.

5TH SEASON (ACOUSTIC DUO, IT) – LIVE KONCERT

20. novembra o 20:00, Farhof Art Club

Milovníci dobrej muziky sa majú na čo tešiť. V Bystrici sa dočkajú vystúpenia nádejného akustického dua z Talianska – 5th Season.

KOCÚR V ČIŽMÁCH /Xavier Montsalvatge/

20. novembra o 10:00, Štátna opera

Detská rozprávková opera na motívy príbehu Charlesa Perreaulta z roku 1697. Toto dielo španielskeho skladateľa Xaviera Montsalvatgeho dostalo na scéne Štátnej opery fantazijnú podobu, ktorej sa potešia najmä najmenší diváci.

KOČIČÍ PÍSNĚ BELA FELIXA

21. novembra o 18:00, Stredoslovenské osvetové stredisko

Účinkuje Detský spevácky zbor Felix z Heľpy. Koncert v Komornej sále SOS diriguje Andrea Kirschová.

10. JUBILEJNÝ BENEFIČNÝ KONCERT

21. novembra o 18:30, Robotnícky dom

Benefičný koncert v prospech ZŠ pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici. Zahrať prídu Michal Červienka a jeho hostia.

3 × 20

21. novembra o 19:00, Divadlo Štúdio tanca

Projekt 3×20 prostredníctvom troch 20-minútových diel prezentuje tvorbu mladých slovenských choreografov. Projekt je súčasťou osláv 20. výročia Divadla Štúdio tanca.

LIST ČIERNEMU SYNOVI /Irena Brežná/

21. novembra o 19:00, Bábkové divadlo na Rázcestí

Inscenácia List čiernemu synovi vznikla adaptáciou poviedky Ireny Brežnej. Intímna výpoveď bielej matky, ktorá čaká a porodí čierne dieťa je vytvorená na základe autentických zážitkov a skúseností, v ktorých sa stretávala so strachom z cudzoty a inakosti v bielej krajine a spoznávaním kultúry afrických predkov svojho syna.

POSPIŠ/SILLAY/NI­KITIN: SPEV TEBE

21. novembra o 20:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

Album Spev tebe je hudobnou poctou básňam amerického poeta Walta Whitmana a trojica slovenských hudobníkov Pospiš/Nikitin/Si­llay ho spolu s elitnými americkými muzikantmi tvorila a nahrala priamo v New Yorku. Výnimočný zahraničný prínos na albume má aj svetoznámy autor komiksov a jeden z priekopníkov grafického románu, nemecký výtvarník Reinhard Kleist, ktorý zhotovil obal albumu.

ŽIACKA CHODECKÁ LIGA

22. novembra, Hala ŠG Banská Bystrica

Mladí športovci si v Bystrici zmerajú svoje sily. Čaká ich 2. kolo 12. ročníka Žiackej chodeckej ligy.

BYSTRICKÁ HODINKA

22. novembra o 17:00, Národný dom

Program špeciálnej Hodinky bude pokračovať prednáškou na tému História obce Tajov. O Tajove bude hovoriť historik Vladimír Sklenka a ako je už u neho zvykom, cenné informácie o obci doplní pútavými fotografiami z jej minulosti.

DIVADELNÝ ŠTVRTOK

22. novembra o 18:00, Stredoslovenské osvetové stredisko

Divákom sa predstaví Ochotnícky divadelný súbor Raztočan z Ráztoky. Hoci sú situácie a postavičky vymyslené veľmi pripomínajú bežný život. Hoci uvedenie inscenácie je už po komunálnych voľbách uvidíme koľko možných kandidátov s rôznymi pohnútkami sa bude snažiť prihlásiť za starostu obce.

ŽIVOT ČLOVEKA /Leonid Andrejev/

22. novembra o 18:30, Divadlo Akadémie umení v Banskej Bystrici

Spolu s tvorivým tímom sa v bystrickom divadle bližšie pozreli na samotný život, ktorý sa nachádza nad priepasťou. Táto téma je dnes veľmi aktuálna z hľadiska otázky kam smerujeme a základnej gnozeologickej otázky kto som.

KATAPULT – ŠTASTNÉ NARODENINY

22. novembra o 19:00, Aula SZU

Výnimočným celoročným turné oslávi česká bigbeatová legenda Katapult 40 rokov svojej existencie. Skupina plánuje navštíviť všetky miesta, kde kedy koncertovala. Neobíde ani Bystricu.ň

VERZUS

22. novembra o 19:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

Tanečno-divadelná inscenácia. Verzus nie je feministicky zjednodušujúci militantný manifest. V otázkach, ktoré kladie a odpovediach, ktoré prostredníctvom M.D. a K. CH. interpretuje, je veľmi jemné, a tým neskutočne ženské. M.D. a K. CH. sa nesťažujú.

DEBUSTROL – HYPNOS / ČESKOSLOVENSKÉ TURNÉ PART II.

23. novembra o 11:00, Tartaros Rock Club

Na základe úspechu Československého turné Debustrol a Hypnos z jesene 2016 a veľmi dobrých vzájomných vzťahov, sa rozhodli tento rok na túto šnúru nadviazať Československým tour part II.

POPBB 2018

23. novembra o 14:00, Radnica

13. ročník súťaže v speve populárnych piesní pre deti a mládež. Súťažná prehliadka, vyhlásená v SR, je určená najmä pre nižšie vekové skupiny (základné a stredné školy. Súťažiaci postúpia do finále prostredníctvom výberového konkurzu

THE ENDLESS STORY

23. novembra o 20:00, Klub 77

Dlho očakávaná nová hudobná show v podaní úspešného prešovského zoskupenia 1st Slovak Pink Floyd Revival je tu! Príďte sa s nami zabaviť pri hitoch ako Money, Another Brick In The Wall, High Hopes, Coming Back To Life či Comfortably Numb.

56. GRAND PRIX SNP V KRASOKORČUĽOVANÍ

24. – 25. novembra, Zimný štadión

Krása, neha, jemnosť verzus pády, bolesť a slzy. To všetko opäť budete môcť vidieť na krasokorčuliarskej súťaži 56. ročníka Grand Prix v Banskej Bystrici.

BURZA ŠPORTOVÝCH POTRIEB A VECÍ

24. novembra o 8:00, vestibul ZŠ Golianova

Hľadáte si lyže či snowboard na zimu? Potom si nenechajte ujsť burzu, na ktorej nebudú chýbať športové vecičky na jeseň a zimu.

FONČORĎÁCKE KOMUNITNÉ HODY – SLÁVNOSŤ STRUKOVÍN

24. novembra o 9:00, Komunitné centrum Fončorda

Komunitné hody na Fončorde sú už niekoľko rokov obľúbenou tradíciou. Každý rok iná téma, v ktorej je zostavený celý program a ktorá ľudí na sídlisku spája. Inak tomu nebude ani najbližší víkend.

ZÓNA BEZ PEŇAZÍ

24. novembra o 10:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

Je vám ľúto zbaviť sa vecí, ktoré sú stále v dobrom stave, no vy sami ich už nepotrebujete? Môžete nimi potešiť niekoho druhého a zároveň si sami spraviť radosť inými vecami. A to všetko bez peňazí.

PARKOUR WORKSHOP PRE DETI A MLÁDEŽ

24. novembra o 10:00, Telocvičňa ZŠ Sitnianska

Jednodenný parkour workshop pre deti a mládež. Určený je pre začiatočníkov a mierne pokročilých od ôsmich rokov.

SÁSOVSKÁ SUSEDSKÁ BURZA

24. novembra o 11:00, telocvičňa vedľa Pohostinstva gól v Starej Sásovej

Chcete nakúpiť za rozumnú cenu? Už o pár dní sa bude v Sásovej konať burza, na ktorej si vyberie skutočne každý.

ČO JE TO VLASTNE LÁSKA

24. novembra o 17:00, Komunitné centrum Sásová

Večerná debata s terapeutom a lektorom v oblasti osobnostného rozvoja Matejom Hlohovským a profesionálom v oblasti tém lásky a vzťahov Jurajom Tešlárom.

XIII.STOLETÍ

24. novembra o 18:00, Tartaros Rock Club

Gotická legenda sa vracia opäť na Slovensko na jeseň tohto roku. Ako jediný koncert odohrá práve v Banskej Bystrici.

ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNÁ /Emmerich Kálmán/

24. novembra o 18:30, Štátna opera

Opereta v troch dejstvách na libreto Lea Steina bola najlepším a najznámejším dielom rakúsko- uhorského skladateľa. Za svoj úspech vďačí nesmrteľná opereta nielen úchvatnej hudbe, ale aj vtipnému libretu.

LEN PRE ŽENY TOUR 2018

24. novembra o 20:00, Urban spot

Muži si budú konečne môcť pozrieť futbal bez výčitiek, zatiaľ čo sa dámy pôjdu zabávať. Po dvoch beznádejne vypredaných turné medzinárodnej striptérskej skupiny Dirtyy Boyzz, ktoré videlo 9 000 žien po celom Slovensku je tu pokračovanie.

AUTUMNIST

24. novembra o 20:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

Hypnotická zmes najsúčasnejšej elektroniky s nadžánrovými presahmi ako manifestom. V širokospektrálnom mixe kombinuje Autumnist ambient s hip-hopom či breakbeatom, hi-tech postupy s lo-fi popom či bizarnú filmovú atmosféru s mimozemským folklórom.

AKVABATOLÁRIUM

25. novembra o 10:00, Bábkové divadlo na Rázcestí

Interaktívne predstavenie pre batoľatá a ich rodičov. Pokračovanie projektu Batolárium. Forma inscenácie je úplne prispôsobená prirodzeným potrebám batoliat, plne rešpektuje neposednosť detí, zapája ich do diania a interaktívne s nimi pracuje.

RODNÝ MÔJ KRAJ

25. novembra o 16:00, Aula SZU

Do spievu i do tanca zahrajú cimbalovka bratov Kuštárocov a zaspievajú Gizka Oňová a Dušan Grúň. V podaní tohto originálneho hudobného spojenia odznejú hity a evergreeny ako napríklad Ružičky červené, Lístoček z brezy alebo Nečakaj ma už nikdy.

GULLIVEROVE CESTY /Jonathan Swift/

25. novembra o 16:00, Bábkové divadlo na Rázcestí

Klasické dielo literatúry pre deti a mládež o cestách a necestách cestovateľa Gullivera. Pre deti od šiestich rokov.

ČAJ O PIATEJ

25. novembra o 17:00, Robotnícky dom

Zažite popoludnie pri hudbe a tanci. O dobrú zábavu sa postará hudobné zoskupenie Sklerotic JazzBand.

HUDOBNO-ROZPRÁVKOVÉ POPOLUDNIE PRE DETI AJ DOSPELÝCH

25. novembra o 17:00, Klub HaD (Hudby a Divadla)

Hudobno-rozprávkové popoludnie, ktoré poteší deti aj dospelých. Hudobne vás naladí Pánko – July alias Pánko, otec a muzikant v jednom.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásne zábery jesennej Bystrice!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Babie leto nádherne vyfarbilo Bystricu
34
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM