Správy

V Bystrici sa ukázal minister Lengvarský: Zamieril rovno na urgent, VIDEO a FOTO

Bystrická nemocnica otvorila nové, moderné priestory detského urgentného príjmu. Nechýbal pritom ani minister zdravotníctva.

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Takmer 15 mesiacov trvalo vybudovanie urgentného príjmu 2. typu pre deti a dorast v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici, ktorého cieľom je komplexný manažment detských pacientov s urgentnými a neodkladnými zdravotnými ťažkosťami. Hoci prevádzka sa začala už začiatkom mája, novovybudované priestory pracoviska, druhého tohto typu na Slovensku, oficiálne otvorili v piatok.

Aj v iných nemocniciach

„Moderný detský urgentný príjem je prínosom pre kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti, pri detskom pacientovi o to viac. Lekárom, sestrám a ďalším zdravotníckym pracovníkom DFNsP prajem, nech sa im v nových moderných priestoroch dobre pracuje a malým pacientom, ktorí moderný urgentný príjem navštívia, skoré uzdravenie,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Vďaka plánu obnovy má rezort zdravotníctva pred sebou konkrétnu víziu výstavby niekoľkých nových zdravotníckych zariadení s reálnym výsledkom, rovnako tak aj rekonštrukciu. Minister zdôraznil, že koncepcia urgentnej zdravotnej starostlivosti ráta s podobnými pracoviskami, ich otvorenie podporí aj v iných nemocniciach.

Ďalšie aktuálne správy

Za státisíce eur

Nový detský urgent prináša zmenu už pri samotnej organizácii jeho prevádzky podľa vzoru zahraničných pracovísk. Zaviedli manchesterský triážny systém, čo je proces triedenia pacientov do farebných skupín podľa závažnosti zdravotného stavu a naliehavosti definitívneho ošetrenia.

„Zdravotnú starostlivosť poskytujeme deťom vo veku nula až 18 rokov a 364 dní, a to nepretržite 24 hodín denne a sedem dní v týždni. K dispozícii máme multiodborový tím špecialistov našej nemocnice a najmodernejšiu zdravotnícku techniku a vybavenie. Pracovisko spĺňa najprísnejšie kritériá a požiadavky dnešnej doby,“ konštatoval Milan Galko, primár detského urgentného príjmu, s tým, že ide o koncové pracovisko, kde je pacient komplexne vyšetrený, posúdený a podľa charakteru zdravotného stavu manažovaný expektáciou, hospitalizáciou alebo prepustením do domácej starostlivosti.

Podľa riaditeľa nemocnice Juraja Galla vybudovanie tohto pracoviska je súčasťou projektu modernizácie DFNsP financovaného z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Jeho výstavba trvala 15 mesiacov a preinvestovalo sa okolo jedného milióna eur. Z tejto sumy tvorí rekonštrukcia objektu 571-tisíc eur, nákup zdravotníckej techniky 364-tisíc eur, interiérové vybavenie 45-tisíc eur a ostatné materiálno-technické zabezpečenie vyšlo na 31-tisíc eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

OBRAZOM: Minister zdravotníctva SR na otvorení moderného detského urgentu v BB
9
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM