Jakub Forgács Správy

V Bystrici sa chystá nevšedná akcia: Mladí budú simulovať summit NATO s Ukrajinou

Pod Urpín mieria akademici a odborníci z niekoľkých krajín. Čo všetko sa dostane na pretras počas Vyšehradského fóra na bystrickej UMB?

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa chystá nevšedná akcia: Mladí budú simulovať summit NATO s Ukrajinou
20
Galéria
Zdroj: TASR

Euroatlantické centrum, nezávislá mimovládna organizácia pôsobiaca na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici, organizuje medzinárodnú konferenciu Visegrad Youth Forum (VYF – Vyšehradské mládežnícke fórum) 2016, ktorá sa uskutoční 7. až 9. decembra za účasti mladých akademikov a odborníkov z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Slovenska a Ukrajiny. Záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

„V rámci piateho ročníka vystúpia osobnosti a odborníci reprezentujúci nielen štátnu, ale i mimovládnu sféru. Účasť potvrdili zástupcovia Ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska, ako i Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Na podujatí sa zúčastnia rečníci zo všetkých krajín V4,“ informovala Martina Šinková, prezidentka Euroatlantického centra.

Cieľom centra je zvyšovanie verejnej informovanosti o aktuálnych otázkach slovenskej zahraničnej a bezpečnostnej politiky v kontexte regionálnych a globálnych skutočností, pričom hlavnú cieľovú skupinu jeho projektov tvoria vysokoškolskí študenti a mladí akademici aktívni v oblasti medzinárodných vzťahov a bezpečnostnej politiky.

Podľa Šinkovej VYF 2016 je unikátnym medzinárodným projektom, ktorého cieľom je spojenie názorov mladých participantov s odbornými poznatkami pozvaných expertov na témy, ako sú zhodnotenie 25-ročného fungovania Vyšehradskej skupiny a jej perspektív v budúcnosti či záverov varšavského summitu. Projekt má za cieľ podporiť verejnú diskusiu o význame V4, jej súčasnom postavení, ako i smerovaní, predovšetkým v oblastiach spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Vyvrcholením tohtoročného VYF bude simulácia summitu NATO s Ukrajinou, kde budú participanti dosadení do úlohy lídrov. Z Centra krízového riadenia Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB, špeciálne vybaveného na takéto účely, budú riešiť situáciu, v ktorej Ukrajina čelí kybernetickému ú­toku.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Úchvatné jesenné zábery bystrického fotografa
20
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM