Jakub Forgács Rôzne

V Bystrici pribudli tri pamätné kamene: Pripomínajú hrôzy nacizmu a obete holokaustu

Banská Bystrica má ďalšie tri kamene, ktoré ako nemí svedkovia pripomínajú krivdu a hrôzy nacizmu. V pondelok ich už druhý rok v Banskej Bystrici v rámci projektu Stolpersteine inštaloval nemecký umelec Gunter Demnig za prítomnosti primátora mesta Banská Bystrica Petra Gogolu.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici pribudli tri pamätné kamene: Pripomínajú hrôzy nacizmu a obete holokaustu
Zdroj: Dnes24.sk

Autor medzinárodného projektu Stolpersteine Gunter Demnig z Kolína nad Rýnom, ktorý začal kamene ukladať pred domy obetí holokaustu v roku 1996, prišiel aj tento rok do Banskej Bystrice, aby inštaloval tri tabuľky s menami, dátumom narodenia, miestom zatknutia a zavraždenia Jána Bakossa, Ferdinanda Karvaša a Karoly Karvašovej.

V meste pribudli ďalšie tri kamene

Vďaka občianskemu združeniu Antikomplex.sk sa tento projekt prvýkrát realizoval minulý rok v Banskej Bystrici a Brezne. S podporou mesta Banská Bystrica sa projekt Stolpersteine uskutočnil aj tento rok. Prvý kameň bol osadený pred evanjelickým farským úradom a venovaný bol evanjelickému farárovi a protifašistickému bojovníkovi Jánovi Bakossovi, ktorý počas druhej svetovej vojny krstil Židov a vypomáhal im aj materiálne. V januári v roku 1945 bol v Martine zatknutý, popravený a pochovaný v masovom hrobe.

Ďalšie dva kamene autor položil za prítomnosti primátora mesta Petra Gogolu pred Vilu známeho maliara Dominika Skuteckého, v ktorej žila jeho dcéra, maliarka, Karola Karvašová s manželom Ferdinandom Karvašom, ktorý na Hornej ulici pôsobil ako praktický lekár. Karola a Ferdinand Karvašovci boli rodičia Petra Karvaša, známeho slovenského dramatika a divadelného teoretika. Obaja boli v roku 1945 popravení vo vápenke v Nemeckej. Ukladanie kameňov pred Vilou Dominika Skuteckého sa uskutočnilo v spolupráci so Stredoslovenskou galériou. Po slávnostnom uložení pamätných kameňov bola sprístupnená expozícia Dominika Skuteckého, v ktorej sa nachádza aj obraz Karoly Karvašovej.

Pohľadom na kameň sa symbolicky pokloníte obeti

„Pripomínať si nespravodlivosť a hrôzy minulých rokov je pre našu generáciu a aj pre generácie, ktoré prídu po nás nevyhnutné. Musíme si pamätať príbehy ľudí, ktorí zahynuli kvôli svojmu presvedčeniu, farbe svojej pokožky alebo svojmu pôvodu. Len tak môžeme zabrániť tomu, aby sa tak beštiálna minulosť ešte niekedy opakovala,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Cieľom projektu Stolplersteine je uctiť si a pripomenúť obete nacistickej genocídy a holokaustu, ktorými boli Židia, Rómovia, odbojári, homosexuáli a iní. „Kamene predstavujú tichú, ale trvácnu spomienku na zavraždeného človeka, na ktorú narazíme pri bežnom pohybe po ulici. Pohľadom na kameň, ktorý je pod nohami okoloidúceho, sa človek symbolicky klania obeti,“ priblížil myšlienku kladenia kameňov Andrej Čierny z občianskeho združenia Antikomplex.sk, ktoré prinieslo tento projekt na Slovensko.

Projekt Stolpersteine bol prvý krát realizovaný v Nemecku a dnes môžeme kamene zmiznutých nájsť v dvanástich krajinách Európy. Na Slovensku sa tento rok ukladali aj v Haliči (okres Lučenec) a v nasledujúcich dňoch budú inštalované aj v Prešove a Komárne.

Text a foto: Martina Kanisová, hovorkyňa primátora

V Bystrici pribudli tri pamätné kamene: Pripomínajú hrôzy nacizmu a obete holoka
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM