Jakub Forgács Správy Samospráva

V Bystrici pribúda Ukrajincov: Mesto pomáha bezplatnou MHD aj s hľadaním ubytovania

Do školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta boli prijaté prvé deti a niektorým Ukrajincom sa už podarilo nájsť aj zamestnanie.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici pribúda Ukrajincov: Mesto pomáha bezplatnou MHD aj s hľadaním ubytovania
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Samospráva sa od vypuknutia vojnového konfliktu snaží pomáhať ľuďom priamo na Ukrajine, ale aj tým, ktorí postupne prichádzajú do nášho mesta. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová. „Vytvorili sme pre nich kontaktné miesto na radnici, doposiaľ slúžiace ako jediný hotspot v Banskej Bystrici. Zriadili sme databázu ubytovacích možností, zabezpečili bezplatnú dopravu MHD, teplú stravu a vyhlásili finančnú i materiálnu zbierku. Zároveň pre nich pripravujeme informačné stretnutia a jazykové kurzy, ktoré sú poskytované zadarmo,“ vymenovala.

„Do školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta boli prijaté prvé deti a niektorým Ukrajincom sa už podarilo nájsť aj zamestnanie,“ doplnila Adamovičová.

Nová práca aj škola

Zatiaľ čo sa začiatkom marca sa podľa jej slov v Banskobystrickom kraji nachádzalo vyše 500 ľudí z Ukrajiny, dnes je to už viac ako 2 800 odídencov. Niektorí z nich Banskou Bystricou len prechádzajú, iní tu plánujú zostať.

„K dnešnému dňu si v Banskej Bystrici našlo zamestnanie 18 ľudí ukrajinského pôvodu. Ide o pomocných pracovníkov v kuchyni, v drevárskom priemysle, odborných strojárov, upratovačku či manikérku. O možnosti vyplatenia štátnych sociálnych dávok sa doposiaľ informovalo 191 Ukrajincov,“ hovorí Zuzana Bartkovičová, vedúca Oddelenia služieb pre občana Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Bystrici.

Do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta bolo podľa slov Adamovičovej zapísaných 11 detí, základné školy prijali 45 žiakov a do súkromných škôl bolo prijatých 23 detí. V stredu sa uskutočnilo v priestoroch historickej radnice na Námestí SNP informačné stretnutie, určené pre ukrajinských rodičov.

„Všetkým, ktorí chcú zapísať svoje deti do našich školských zariadení, sme poskytli dôležité informácie týkajúce sa zápisu. Zároveň sme odprezentovali možnosti pokračovania v štúdiu na školách v Ukrajine online formou prostredníctvom dostupných aplikácií a programov,“ dopĺňa Anna Martišovičová, vedúca Školského úradu.

Viac o využití peňazí z mestského rozpočtu a možnostiach ubytovania pre Ukrajincov sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM